Hlavní obsah

Dienstbier: Kdyby členové ČSSD nevolili Zemana, výsledek by byl jiný

Jiří Dienstbier přiznal porážku ještě před ukončením sčítání hlasů. Uvedl, že ani čtvrté místo není špatné. „Byl bych raději, aby to byla druhá pozice, ale tak rozhodli voliči. Kdyby někteří jedinci v soc. dem. nepodporovali Zemana, mohl být výsledek jiný,“ řekl novinářům.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jiří Dienstbier

Článek

Dienstbier se chce nyní poradit, zda a případně koho by volil. „Rozhodně ale nemůžu podpořit Zemana kvůli jeho napojení na pražskou mafii a Miroslava Šloufa. K volbám půjdu a nějak se rozhodnu. Pro občany může ale být východiskem i prázdný hlas,“ dodal.

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka Dienstbierovo umístění ohodnotil jako úspěch. „Získal 700 tisíc hlasů a té podpory si vážíme. Jedním z důvodů, proč se Jiří Dienstbier nedostal do druhého kola, bylo, že soc. dem. nebyla jednotná a někteří představitelé ČSSD podlehli vábení sirén. Jinak by se v druhém kole utkal se Zemanem Dienstbier,“ řekl Sobotka.

Lídr soc. dem. nechtěl spekulovat, zda strana podpoří Zemana nebo Schwarzenberga. O tom se večer bude bavit vedení partaje. Podle Sobotky je možné, že soc. dem. nedoporučí ani jednoho kandidáta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám