Hlavní obsah

Devět Iráčanů má letenky, prodali majetek, ale do Česka už nemohou

Novinky, Barbora Zpěváčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Do České republiky mělo v sobotu přiletět z Iráku dalších devět křesťanských uprchlíků. Jaký bude jejich osud, když kabinet Bohuslava Sobotky ve čtvrtek zrušil projekt nadačního fondu Generace 21, který přesídlení organizoval, je ve hvězdách.

Foto: Petr Horník, Právo

Stesk donutil osm iráckých křesťanů k odchodu z Česka a návratu do vlasti.

Článek

„Nevíme, jaký bude postup v případě této skupiny, která už má zakoupené letenky,” řekl Novinkám mluvčí Generace 21 Martin Frýdl.

Iráčané podle něj prodali část svého majetku, zakoupili si letenky a postoupili své bydlení jiným. Teď není jasné, zda mohou přijet nebo ne. „Chápeme to tak, že tito lidé budou moci jednou přijet, ale to je naše spekulace. Záleží na definici usnesení vlády, zatím ji přesně neznáme,“ sdělil Frýdl.

V sobotu to podle něj ale nebude. Uprchlíci tak zatím zůstanou v Iráku. Frýdl tvrdí, že Generace 21 se o devět uprchlíků zatím postará. „Nenecháme je na holičkách. Jsme s nimi v kontaktu, tohle řešíme. Počkejme, až se to vyjasní, spekulace nemá smysl,“ uvedl mluvčí.

Chovanec: Projekt neplní svoji roli

Vláda premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) ve čtvrtek rozhodla o zrušení programu, který měl přesídlit 153 uprchlíků. Do ČR jich zatím přiletělo 89. [celá zpráva]

Osm z běženců se rozhodlo vrátit zpět do Iráku, pětadvacet jich uteklo do Německa. „Projekt neplní svoji roli, proto jsme ho zrušili,“ prohlásil po jednání vlády ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD).

Německo chce tyto Iráčany vrátit zpět do ČR. [celá zpráva]

BEZ KOMENTÁŘE: Osm iráckých křesťanských uprchlíků odletělo zpět do vlastiVideo: Novinky

„Dali jsme důvěru fondu Generaci 21 a bohužel se to nepovedlo. Neříkám, že nadace to udělala špatně. Pro uprchlíky to mohl být způsob, jak se dostat do Evropy, aby neplatili pašerákům,“ komentoval situaci ministr financí a první vicepremiér Andrej Babiš (ANO).

Lidovci proti

Hlasování ve vládě ale nebylo jednoznačné. Proti ukončení programu zvedli ruku tři lidovečtí členové kabinetu, uvedl šéf KDU-ČSL a vicepremiér Pavel Bělobrádek. Chtěli, aby se projekt pouze pozastavil a po nějaké době se vyhodnotilo, jestli z Česka odejdou i další uprchlíci.

Do ČR mělo ještě na přelomu května a června dorazit zbývajících 55 Iráčanů. Podle Bělobrádka s nimi místo nadačního fondu bude jednat Česká republika. „Už dříve jsme se zavázali, že z této oblasti celkově přesídlíme 400 lidí, což platí,“ uvedl šéf lidovců.

Anketa

Měla by ČR přijmout devět Iráčanů, kteří již na cestu vše připravili?
ano
28,6 %
ne
71,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 987 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám