Hlavní obsah

Děti pijí málo a nezdravě

Novinky, Václav Pergl
PRAHA

Ve vedrech je třeba hodně pít. Pít bychom měli, i když žízeň nemáme. Tělo potřebuje mít dostatek vody, protože z těla hodně vody i odchází. "Je tak nesmírně důležité ji neustále doplňovat," říká pražský soukromý internista doktor Jan Vachuda. Především děti však pijí málo.

Foto: Vratislav Konečný
Článek

Děti by měly za den vypít zhruba jeden a půl litru tekutin. "Bohužel jejich skladba dobrá není a zrovna tak rozložení během dne," soudí dětská lékařka Hana Cabrnochová z Prahy. Uvedla, že děti zpravidla velice málo pijí ráno a dopoledne, kdy jsou ve škole.

"Snažíme se školám vysvětlovat, že pitný režim u dětí je nesmírně důležitý. Některé už zařadily pití do přestávek a nabádají děti, aby pily i když nemají žízeň. Dítě by ale nemělo pít sladké limonády a nebo pouze jeden druh oblíbeného nápoje. Pití by mělo být pestré a měla by se v něm střídat jak obyčejná, tak minerální voda, slabý džus a mléko," říká Cabrnochová.

Podle ní rodiče by měli myslet za děti a dávat jim s sebou do školy pití a také doma je neusále nabádat, aby pily. "Ve vedrech je to životně důležité. navíc děti mají neustále hodně pohybu a to jim odčerpává vodu z těla, kterou musejí doplňvat. Nabádá maminky, aby dbaly na ochranou pokrývku na hlavu dětí. "S malými dětmi se nesmí vůbec chodit na slunce, protože jejich pokožka je jemná a rychle by se mohla spálit," tvrdí Cabrnochová.

Bublinky neškodí

Mnoho lidí soudí, že pít nápoje s bublinkami je nevhodné. "Pravdou je, že zlepšují činnost zažívacího traktu, mají celkově povzbuzující účinek a navíc zlepšují i činnost plic," říká doktor Václav Šmejkal. Některé citlivější osoby však kysličník uhličitý obtěžuje, vytváří pocit plnosti v břiše. Proto je na každém, aby vyzkoušel, zda je pro něj vhodná perlivá či neperlivá voda.

Reklama

Související články

Kdo se potí, musí více pít

V horkých dnech, kdy se člověk více potí, má i více pít. Nápoje by však měly tělu poskytnout i potřebné minerální látky. Voda tvoří tři čtvrtiny lidského těla...

Výběr článků

Načítám