Hlavní obsah

Den před vraždou poslal soud Dvořáka do vězení

Den předtím, než Jiří Dvořák zastřelil v úterý v kanceláři pobočky Úřadu práce v Praze 2 tamní zaměstnankyni, rozhodl soud, že má jít na deset měsíců do vězení. Právu to ve čtvrtek potvrdila mluvčí Okresního soudu Praha-východ Zuzana Steinerová. Jak uvedla, soud v pondělí změnil Dvořákův původní podmíněný trest kvůli porušení nařízených omezení na nepodmíněný.

Foto: Jaroslav Šejko, použito se souhlasem autora

Zadržení podezřelého v centru Prahy.

Článek

Soudního jednání se však odsouzený a od čtvrtka i z vraždy obviněný muž nezúčastnil. Podle mluvčí Steinerové o něm ale věděl, měl doručené předvolání. Už se však schovával před policií.

Závěry o povinnosti nastoupit do vězení tedy nejspíš v době úterní vraždy neznal, ale mohl je předpokládat. Bylo mu zřejmě jasné, že opakovaně porušil zákazy dané soudem při uložení podmíněného trestu a že ho tedy vězení nemine. To mohl být impulz pro jeho útoky na dvě ženy, kterým se chtěl pomstít za domnělá příkoří.

Chcípni, ropucho, řekl Dvořák žalobkyni při odchodu ze soudu. Skončil ve vazbě

Krimi

Kriminalisté po něm pátrali od pátku poté, co Dvořák v Odoleně Vodě u areálu tamního Aera Vodochody polil bývalou kolegyni kyselinou.

V sobotu jej chtěli policisté zatknout v bytě v pražské Libni, ale tam na ně místo Dvořáka čekal nástražný střelný systém a jednoho z nich zranil. Pátrání po něm se tak ještě víc zintenzivnilo.

Foto: Policie ČR

Jiří Dvořák

Pomlouval a vydíral

Dvořák dostal už v roce 2017 desetiměsíční trest podmíněně odložený na zkušební dobu dvou let. Podle soudu se dopustil vydírání a pomluvy.

Dvořák se přiznal. Ve své mstě chtěl pokračovat

Krimi

Obojí se týkalo jeho veřejných hanlivých útoků a urážek vůči bývalému zaměstnavateli, firmě Aero Vodochody. Jejímu vedení vytýkal svůj vyhazov z roku 2015. Společnost Dvořákovi, který v Aeru dělal dva a půl roku konstruktéra, tehdy neprodloužila smlouvu.

Lidé zapalují svíčky před úřadem práce za zastřelenou úřednici (záběry z 29. června).Video: Richard Wágner, Novinky

Šéfy společnosti pak vyhozený muž opakovaně označil na internetu za grázly a zločince, kteří firmu rozkrádají a způsobili jí hospodářskou trestnou činností stamilionové škody.

Časová osa: Násilí odstartovalo propuštění Jiřího Dvořáka z práce

Krimi

Jeho nařčení vůči firmě však policie ani státní zastupitelství neprokázaly, naopak on sám byl v roce 2016 obžalován a o rok později odsouzen za zmíněné skutky. Soud mu zároveň nařídil, aby přestal veřejně hanobit tuto společnost.

To Dvořák opakovaně porušoval. Například v roce 2019 zveřejnil na svém kanále na serveru YouTube další útoky na Aero a jeho vedení.

Soudce to nejprve zkusil po dobrém a Dvořákovi prodloužil původní dvouletou zkušební dobu o další rok. Když ale ani to nepomohlo a muž nadále na společnost útočil, došla soudu trpělivost.

BEZ KOMENTÁŘE: Zadržení podezřelého v centru Prahy.Video: Jaroslav Šejko, použito se souhlasem autora

Podle zjištění Práva pokračující dehonestace ze strany Dvořáka vůči Aeru byla důvodem, kterým porušil omezení dané soudem, a tak přišel pondělní verdikt.

Dvořák měl vyhrožovat pracovnici úřadu práce smrtí už v roce 2016

Krimi

„Odsouzený v prodloužené zkušební době nedodržel stanovená omezení, proto bylo ve veřejném zasedání 28. června rozhodnuto, že se mu nařizuje výkon podmíněně odloženého trestu odnětí svobody v trvání deseti měsíců, pro který se zařazuje do věznice s ostrahou,“ upřesnila ve čtvrtek Steinerová.

Čeká na vazbu

Doplnila, že se Dvořák jednání neúčastnil a rozhodnutí soudu tak zatím neobdržel, a není tedy pravomocné. Až se tak stane, může soudce určit termín nástupu do vězení.

Tam Dvořák zamířil už dnes ráno, když ho jiný soud poslal mimo jiné za vraždu úřednice do vazby.

Reklama

Výběr článků

Načítám