Hlavní obsah

Demonstranti vypískali Zemana na Albertově

Aktualizováno

Část odpůrců prezidenta Miloše Zemana se v pondělí odpoledne přesunula z Národní třídy na Albertov, kde prezident spolu s hlavami dalších států odhalil pamětní desku k událostem 17. listopadu. Zemanův projev doprovázel hlasitý pískot a skandování. Na pódium létala i vajíčka. Jedno zasáhlo německého prezidenta Joachima Gaucka do hlavy.

Dav na Albertově přeřvává mluvčíVideo: Česká televize ČT24

 
Článek

Mluvčí hradu Jiří Ovčáček řekl, že Gauck byl otřesen, ale v programu bude pokračovat. Zeman se mu za incident omluvil.

Pískotu na Albertově přihlíželi prezidenti dalších zemí, kteří se Zemanem na pódium přišli: kromě Gaucka i maďarský János Áder, polský Bronislaw Komorowski a slovenský Andrej Kiska. Demonstranti je vítali výkřiky „Miloše do koše.”

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Prezidentská ochranka během akce rozevírala na ochranu před létajícími předměty deštníky, některé ale na pódium dopadly.

Na prezidenta Zemana létala při projevu a odhalení pamětní desky vajíčkaVideo: Česká televize ČT24

Na místě byly podle odhadů reportéra Práva dva až tři tisíce lidí. Měli tytéž transparenty, jako byly k vidění na Národní třídě, kde tisíce lidí vystavily Zemanovi červenou kartu. [celá zpráva]

Rektor univerzity Karlovy Tomáš Zima se na začátek akce pokusil demonstranty zklidnit, aby mohla  zaznít studentská hymna Gaudeamus igitur, píseň ale přes křik nebyla slyšet.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Demonstranti na pražském Albertově

Na demonstrující apeloval, že právě 17. listopadu se demonstrovalo za to, aby mohli lidé svobodně vyjádřit svůj názor „Což je i tato demonstrace.“ Zdůraznil však, že se demonstrovalo i za možnost vyslechnout také další lidi.

Ovčáček: svoboda vyjadřování pro prezidenty

Na akce proti prezidentovi reagoval jeho mluvčí Jiří Ovčáček. Řekl, že svoboda vyjadřování, za kterou se 17. listopadu 1989 protestovalo, platí i pro prezidenty.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Prezident Miloš Zeman při projevu na Albertově

Zeman při projevu řekl, že mu nevadí, že lidé křičí na něj, ale neměli by křičet, když mluví organizátoři akce.

Při projevu polského prezidenta Bronislawa Komorowského se lidé zklidnili a dokonce tleskali. V klidu nechali promluvit i německou a slovenskou hlavu státu Joachima Gaucka a Andreje Kisku.

Maďarský prezident János Áder požádal demonstranty o minutu ticha na památku obětí komunismu. Dav se v tu chvíli zcela ztišil.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Odhalení desky bylo skryto za deštníky, které prezidenty bránily před dopadajícími předměty.

Prezidenti poté odhalili pamětní desku, dav v tu chvíli skandoval, že Zeman na to nemá právo a opět házel na prezidenta předměty. Jeho ochranka musela otevřít deštníky.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Demonstranti, kteří na Albertov přišli vyjádřit nesouhlas s Milošem Zemanem

Demonstrace na Betlémském náměstí v PrazeVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

Proti Miloši Zemanovi se protestovalo během dne na několika místech v zemi. Tisíce lidí se sešly v Praze na Národní třídě, na Betlémském náměstí, Klárově, ale také v Brně nebo v Ostravě. [celá zpráva]

Střet demonstrantů na Klárově Video: Novinky

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám