Hlavní obsah

Demonstranti v maskách ministrů protestovali proti změnám v přístupu k informacím

Právo, trj

Spíše happening než klasický protest proti chystané novele zákona o svobodném přístupu k informacím se odehrál v pátek dopoledne před ministerstvem vnitra. Zástupci mnoha sdružení předvedli, co se bude dít s žádostmi o informace, pokud novela projde parlamentem.

Foto: Petr Janiš, Právo

Účastníci happeningu předvádějí „optimalizované vyřizování infožádostí“.

Článek

Pokud novela projde, žádostem o informace, například o platech náměstků, o dlužnících Konsolidační agentury či o záznamy z jednání vyhověno nebude. Na konci procesu nazvaném „optimalizované vyřizování infožádostí“ má být skartace.

„Neberte nám stošestku,“ hlásal jeden z transparentů akce, jíž přihlíželi policisté i úředníci MV. Stačilo, aby figuranti s maskami členů vlády včetně premiéra Petra Nečase (ODS) otočili palec dolů a žádost o informace putovala do drtičky. Cáry dokumentů se pak staly nástrojem pro performanci a skončily na hlavách figur ministrů i samotného premiéra.

Na závěr Alena Rybníčková ze sdružení Pražské fórum požádala o informaci, zda policie vede evidenci účastníků demonstrací, happeningů a veřejných akcí. „Zároveň mě zajímá, zda uchováváte záznamy ze shromáždění a zpracováváte osobní údaje,“ ptala se Rybníčková ministerstva vnitra.

Česká pirátská strana na konci října upozornila, že novela zákona má například povinnost zveřejňovat na internetu informace, které úřad již poskytl. Novela by podstatně zúžila i okruh poskytovaných informací, například část informací o platech, podkladová data nebo zápisy z neveřejných jednání.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám