Hlavní obsah

Demonstrace proti Putinovi se změnila v hádku s příznivci ruského prezidenta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Několik desítek lidí se v sobotu po poledni sešlo na Staroměstském náměstí v Praze na happeningu proti ruskému prezidentu Vladimiru Putinovi a jeho údajně agresivní politice. Nedaleko protestu „rozbili” svůj stan podporovatelé ruského prezidenta. Demonstrace se tak proměnila v jednu velkou hádku.

Demonstrace proti Putinovi se změnila v hádku s příznivci ruského prezidentaVideo: Novinky

 
Článek

"S pozváním Putina ostře nesouhlasíme a rozhodli jsme se tento svůj distanc vyjádřit poklidným happeningem," řekl Martin Uhlíř, jeden z organizátorů protestu. Lidé si rozdělili žluté a modré karty v barvách ukrajinské vlajky a vytvořili anglické slovo "NO", v českém překladu "NE". Podle Uhlíře účastníci protestu chtějí, aby se Putin dostal před tribunál v Haagu.

Rozbalili mimo jiné dvanáctimetrový obraz sochy Putina, který měl přimalovaný podobný knírek, jaký nosil Adolf Hitler, a na prsou měl tři medaile. Na nich byla pěticípá hvězda, hákový kříž a srp s kladivem. Organizátoři chtěli akcí upozornit na zločiny, které Putin údajně páchá se svými vojáky na východě Ukrajiny.

„Nesouhlasíme s agresivním chováním Putina, s obsazením Krymu. Nesouhlasíme s tím, co se děje, jaký autoritářský totalitní režim v Rusku je,“ řekl Novinkám jeden z účastníků protestu.

Protest byl namířen i proti prezidentovi Miloši Zemanovi, který Putina pozval do Prahy na oslavy 70. výročí osvobození nacistického koncentračního tábora v Osvětimi. Akce se má v metropoli uskutečnit příští týden, ruská hlava státu ale nedorazí.

Protest se zvrtnul

Na náměstí přišla i skupina podporovatelů Putina. Měli naopak české vlajky. Nesli také nápis: "Nebojím se Putina, bojím se servilnosti evropských politiků a zákeřnosti Ukrajinců".

„Podporujeme politiku Putina a podporujeme současné Rusko. Myslíme si, že Rusko a Putin jsou záruka míru a stability v současném světě,“ vyjádřil svůj názor příznivce ruského prezidenta.

Oba tábory se posléze do sebe pustily, naštěstí pouze slovně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám