Hlavní obsah

Demonstrace nespravedlivě poškodily mou pověst, míní ministryně Benešová

Ministryně spravedlnosti v demisi Marie Benešová poukázala na to, že demonstrace proti jejímu jmenování ministryní poškodily její profesní pověst, uvedla pro ČTK. Časem se chce vrátit k advokacii. Prezident Miloš Zeman v pátek jmenuje novou vládu, Benešovou nahradí Pavel Blažek (ODS).

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO).

Článek

„Věřte, že to nebylo nic příjemného sledovat Václavské náměstí vyjadřující obavy, aniž byste cokoliv udělala. Myslím, že mi to ublížilo a nespravedlivě poškodilo profesní pověst,“ uvedla Benešová.

„Přitom se žádné obavy nenaplnily. Snažila jsem se celou dobu o transparentnost. Při výběrových řízeních jsem do vedoucích funkcí jmenovala odborníky, kauzy jsem neohýbala a panu premiérovi jsem nestranila,“ zdůraznila ministryně.

Benešová ve funkci nahradila Jana Kněžínka v dubnu 2019. Výměna spustila vlnu demonstrací pořádaných spolkem Milion chvilek. Demonstranti poukazovali na Babišovu kauzu Čapí hnízdo a obávali se, že premiér bude kontrolovat justici.

Foto: Petr Horník, Právo

Demonstrace v Praze na Letné.

Požadovali nejprve konec Benešové, následně se protesty stočily proti premiérovi Babišovi a prezidentu Zemanovi. Na dvou hlavních demonstracích na Letenské pláni se pokaždé sešlo přes čtvrt milionu lidí, šlo o největší shromáždění od roku 1989.

Své působení v čele ministerstva nyní zhodnotila tak, že se podařilo splnit převážnou většinu úkolů obsažených v programovém prohlášení vlády.

Reklama

Výběr článků

Načítám