Hlavní obsah

Dělníci opět bourali přerovskou Komunu, úřad je zarazil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PŘEROV

Ve čtvrtek odpoledne začali dělníci znovu bourat přerovský spolkový dům Trávník, zvaný Komuna, který chce ministerstvo kultury znovu zařadit na seznam kulturních památek. Na stavbě začal pracovat bagr a bořit zdi. Práce však vzápětí znovu zastavili úředníci stavebního úřadu za pomoci strážníků s tím, že stále nejsou dodrženy podmínky demoličního výměru.

Článek

Jednání se stavební firmou mají pokračovat v pátek, řekl šéf přerovského stavebního úřadu Jiří Just.

Firma podle informací ČTK dosud nedodala například doklad o odpojení inženýrských sítí. Na stavbě tak mohou zatím dělníci jen uklízet.

Na demolici upozornila odpoledne přerovská zastupitelka Marta Jandová. "Bagr už to hrne zezadu hlavní budovy a boří, dělníci začali ručně rozebírat štít. Jezdí tady velká těžká auta. Na chvíli to zastavili, když jsem na ně volala, že překračují zákon, ale už bagr opět spustili," uvedla.

Just poté na místo poslal státní dozor a za pomoci městské policie bourání zastavil.

Obyvatelé a ministr kultury jsou proti demolici

To, aby Trávník zůstal stát, si přejí nejen Přerované, ale také ministerstvo kultury.

Mnozí obyvatelé Přerova ale nevěří, že se podaří Komunu zachránit. Najatá stavební firma ji již obestavěla plotem a pokračovala v odstraňování dalších nedostatků, kvůli kterým byla demolice v neděli po odstranění střechy objektu pozastavena.

O záchranu Komuny, která podle památkářů představuje důležitou stopu ve stavebním vývoji města, se snaží i ministr kultury Václav Jehlička (KDU-ČSL). Ministr navštívil Přerov v pondělí. Loňské rozhodnutí ministerstva vyjmout objekt ze seznamu památek označil za chybu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám