Hlavní obsah

Děláte z lidí blbce, vzkázaly odbory vládě a posílají ji k Neumětelům

Novinky, jas
Praha

Odborářský předák Jaroslav Zavadil před sobotní demonstrací odborů a občanských iniciativ tvrdí, že koaliční politici "dělají z lidí totální blbce" a nynější změny v koalici nejsou ničím jiným než snahou udržet se u moci. Zavadil to prohlásil na čtvrteční tiskové konferenci.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Šéf ČMKOS Jaroslav Zavadil

Článek

Demonstrace si podle odborářů klade za cíl, aby vláda podala demisi a skončila. "To, co se v posledních dnech seběhlo, nahrává tomu, aby se sami sbalili, vzali se za ruce a odešli k Neumětelům," reagoval s odkazem na báji o Horymírovi a Šemíkovi předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) na dotaz, čeho by demonstranti chtěli dosáhnout.

Zavadil dodal, že premiér Petr Nečas (ODS) i vicepremiérka Karolína Peake by si v jeho očích zasloužili nominaci na hereckého Oscara. "S námi je hráno divadlo," doplnil s tím, že "politici dělají z lidí totální blbce, protože každý vidí, že premiérovi jde o to udržet za každou cenu vládu a získat přeběhlíky z VV."

Peake oznámila odchod z VV a spolu s několika dalšími poslanci chystá vznik nové politické strany, která by ve Sněmovně podporovala vládu namísto VV. [celá zpráva]

Vládě jde jen o peníze, tvrdí odbory

"To není vůbec o krvi, potu a slzách - o penězích to je," uzavřel Zavadil. Reagoval tak na slova vicepremiérky Peake, která svým stoupencům slíbila po odchodu z VV právě výše uvedené.

Zavadil prý zatím netuší, kolik demonstrantů se na sobotním protestu sejde. Policie má nicméně od organizátorů hlášenou účast až 80 000 lidí. [celá zpráva]

Demonstrace na Václavském náměstí
Pochod vyjde od centrály ČMKOS ve 12:00.
Od 13:00 začne demonstrace na Václavském náměstí.
Ve 14:00 by měl oficiální program skončit.

Odboráři rovněž kritizovali reformní plány kabinetu, které podle jejich propočtů připraví zaměstnance s průměrným platem o více než 11 000 korun za rok.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám