Hlavní obsah

Dejme na léčbu alkoholiků a gamblerů o stovky miliónů víc, navrhuje Bartošek

Novinky, zpe
Praha

Jedno procento ze spotřební daně z alkoholu, tabáku a hazardu by mělo jít na léčbu a prevenci závislých, navrhuje lidovecký místopředseda Sněmovna Jan Bartošek. Pozměňovací návrh předložil v rámci protikuřáckého zákona, který má dolní parlamentní komora řešit příští pátek.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jan Bartošek (KDU-ČSL)

Článek

„Podal jsem pozměňující návrh k protikuřáku. Obsahuje vyčlenění jednoho procenta ze spotřební daně tabáku, cigaret a hraní na prevenci a léčbu,“ oznámil ve středu na tiskové konferenci Bartošek.

Dodal, že věří v podporu návrhu. V minulosti totiž podobný návrh již podal a k jeho přijetí chybělo jen 15 hlasů.

Na prevenci a léčbu závislých jde letos zhruba 170 miliónů. V případě vyčlenění jednoho procenta by se částka zvedla na 650 miliónů.

Usnuli jsme na vavřínech, míní Vobořil

Národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil Bartoškův návrh vítá. „Někdy v roce 2002 začaly prostředky klesat, trošku jsme usnuli na vavřínech. Měli jsme 181 miliónů korun a v roce 2014 už jsme měli jen 109. Dnes máme 170 miliónů korun. Je to méně, než dává například Chorvatsko,“ bilancoval.

Z nedávno zveřejněné zprávy o užívání drog v Česku vyplývá, že náběh na závislost na alkoholu má 1,1 miliónů lidí. Čtvrtina - okolo 2,5 miliónu – denně kouří cigarety a 88 tisíc lidí hraje patologicky hazard.[celá zpráva]

Anketa

Mohla by jít část daně z alkoholu, tabáku a hazardu na léčbu a prevenci závislých?
Ano
19,3 %
Ne
80,7 %
Celkem hlasovalo 535 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám