Hlavní obsah

Dědicové nemají nárok na objekty v Babiččině údolí, rozhodl soud

Právo, Ludmila Žlábková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

NÁCHOD

Potomci Bedřicha Schamburg - Lippe neuspěli ve středu u okresního soudu v Náchodě s žalobou na určení vlastnictví pozemků a nemovitostí v Ratibořicích a Babiččině údolí. Podle rozsudku, který však není pravomocný, tak nemohou usilovat o vydání tohoto majetku v dědickém řízení.

Článek

 "K přechodu majetku na stát došlo před rokem 1948 konfiskačními dekrety. Toto řízení bylo podle názoru soudu v pořádku. Je prokázané, že Bedřich Schamburg - Lippe zemřel v prosinci 1945 jako osoba německé národnosti, " uvedl soudce Jiří Kučera.

Právní zástupkyně šlechtického rodu Alena Štupmfová s tímto ale nesouhlasí a tvrdí, že konfiskace byla neplatná. "Poukazujeme na fakt, že ten, komu byl majetek konfiskován, byl v konfiskačním výměru označen neurčitě - jako rodina Schamburg - Lippe. Ne všichni příslušníci rodiny spadali pod tento dekret, ne všichni měli majetek v Československu," vysvětlila postoj žalobců Štumpfová s tím, že se samozřejmě proti verdiktu soudu odvolají.

V jednání bylo žalováno celkem šest subjektů, včetně města Česká Skalice nebo Lesů České republiky. Všichni shodně žalobu odmítli. "Majetek přešel do vlastnictví státu a výměry byly vydány podle tehdy platných právních předpisů," shrnul své stanovisko Daniel Srnec, právník společnosti Podzámčí. Firma je nyní v likvidaci.

Soud se táhne už roky

Kauzou Schamburg - Lippe se soud v Náchodě zabýval již před několika lety, ale odvolací Krajský soud v Hradci Králové rozsudky z procesních důvodů zrušil. Ukončení sporu přitom nedočkavě vyhlížejí zejména památkáři. Nevyjasněným vlastnictvím se totiž komplikuje záchrana části areálu ratibořického zámku, takzvaný Panský dvůr, v němž se mimo jiné nachází skutečné bydliště mladé Boženy Němcové.

Areál, který je národní kulturní památkou, již loni za téměř 15 miliónů korun odkoupil od likvidované společnosti Podzámčí stát. Vzhledem k probíhajícímu soudnímu sporu ale úředníci odmítli zapsat nového vlastníka do katastru nemovitostí. Objekty se nacházejí v havarijním stavu, část stropů se už propadla.

"Stav je tristní i přesto, že v loňském roce byla v areálu Panského dvora utracena částka přes tři milióny korun na nezbytné zabezpečovací stavební práce. Tyto peníze přišly z ministerstva kultury. Letos se zatím v objektu nic neopravuje," řekl Právu vedoucí oddělení památkové péče Krajského úřadu Královéhradeckého kraje Pavel Mertlík.

V pondělí se u krajského soudu uskuteční odvolací řízení o další část bývalého majetku rodu Schamburg - Lippe. Rozhodovat se bude mimo jiné o zámku v Ratibořicích a Náchodě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám