Hlavní obsah

Dědičky rodu Salmů neuspěly s dalším pokusem dostat se k dědictví

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno
Aktualizováno

Ani po více než dvaceti letech soudních tahanic neztrácejí dědičky šlechtického rodu Salmů naději, že se jim nakonec přece jen podaří dostat se k miliardovému majetku na Blanensku včetně zámku v Rájci-Jestřebí. Ve čtvrtek ale jejich snaha dostala další ránu, Krajský soud v Brně totiž smetl jejich žalobu proti tomu, aby bylo uznáno jako neplatné přihlášení jejich otce, knížete Huga Salma, k německé národnosti.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Dědici Hugo Salma usilují i o navrácení zámku v Rájci-Jestřebí.

Článek

Problém dědických nároků Marie Salm-Reifferscheidt-Raitzové a Idy Schoellerové tkví v tom, že se jejich otec v roce 1939 přihlásil k německé národnosti. Když po válce zažádal zpět o československé občanství, zemřel dříve, než příslušné úřady rozhodly. Od devadesátých let se dědičky snaží všemožnými způsoby dosáhnout toho, aby československé občanství bylo jejich otci zachováno a ony se tak mohly dostat k majetkům.

Naposledy zkusily dědičky jinou cestu a snažily se o to, aby úřady uznaly přihlášení k německé národnosti jejich otce jako neplatné. Jejich návrh nejprve odmítl Krajský úřad Jihomoravského kraje a poté i ministerstvo vnitra. S následnou žalobou pak neuspěly ani u soudu, senát v čele s Davidem Rausem jejich argumenty neuznal a žalobu zamítl.

Soud bude řešit i další žalobu

„Snažily se v žalobě vypíchnout jeden úkon, pokud by uspěly, byla by zachována kontinuita československého občanství,“ vysvětlil snahu dědiček zástupce ministerstva vnitra Petr Šťastný.

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) navíc v uplynulých dnech zamítl obnovu řízení týkající se zachování československého státního občanství, proti čemuž dědičky podaly ve středu další žalobu, kterou se bude zabývat pražský městský soud.

S Němci prý nekolaboroval

Advokátka dědiček Alena Kinclová věří, že její klientky nakonec uspějí. Pomoci tomu má i nový dokument, který podle ní dokazuje, že starý kníže Salm s Němci nekolaboroval. Tvrdí to prý politický report německých úřadů pro protektora Reinharda Heydricha. „Kníže Salm v Rájci se po dlouhých jednáních a pod tlakem přihlásil k němectví, vnitřně je tomu však ještě vzdálen,“ píše se v zprávě.

„Jednání kvůli jeho přihlášení k němectví měla zatím nepotěšitelný průběh, kníže doposud neprokázal jakékoli porozumění pro vystupování a chování v duchu němectví. Absolutně negativní je také postoj kněžny,“ dodává zpráva pro Heydricha, kterou mělo Právo možnost prostudovat.

„Sami okupanti na něj nikdy nepohlíželi jako na Němce. Máme na to důkazy, a pokud žijeme v právním státě, tak by se tím měl někdo zabývat,“ dodala Kinclová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám