Hlavní obsah

Dceru svěřenou do péče českému otci unesla matka do Ruska. Nikdy ji nevrátila

Barbora Prchalová, Právo, Barbora Prchalová

Před třinácti roky tehdy tříletou dceru Zdeňka Hromádky Annu unesla její ruská matka do své rodné země. Přestože české soudy svěřily dívku do péče otci, nikdy se k němu do Česka nevrátila. Hromádka se stále nevzdal naděje, že ho jednou dcera v Praze navštíví.

Foto: archiv Zdeňka Hromádky

Zdeněk Hromádka s dcerou.

Článek

Stalo se to v dubnu 2008. Muž se vrátil do svého pražského bytu, jeho žena a dcera však byly pryč. Ozvaly se mu až za několik dní s tím, že jsou v Rusku na návštěvě nemocné příbuzné.

„Když jsem je doma nenašel, cítil jsem absolutní bezmoc. Poté, co se konečně ozvaly, jsem aspoň věděl, že je Anička zdravá,“ řekl Hromádka Právu. Časem ale bylo jasné, že se matka s holčičkou vrátit nehodlá.

Loni 18 případů

Příběh Zdeňka Hromádky je jedním z řady případů únosů dětí do ciziny. Úřad pro mezinárodněprávní ochranu dětí se minulý rok zabýval 18 takovými kauzami. „V tuto chvíli vedeme zhruba pět případů dětí v ohrožení, o nichž máme informace, že by měly být v zahraničí se svým rodičem,“ řekl Právu mluvčí policejního prezidia Ondřej Moravčík.

Soud v Izraeli nařídil vrátit do Itálie hocha, který přišel o rodiče při pádu lanovky

Blízký a Střední východ

V případě Anny Hromádkové bylo ovšem únosu možné předejít, jelikož Hromádka třikrát žádal soudkyni Pavlu Schütznerovou, aby předběžným opatřením zakázala matce s Annou vycestovat z České republiky. Pokaždé byla jeho žádost zamítnuta. Podle Hromádky unesla jeho bývalá žena dceru právě proto, že se soud chystal Annu svěřit do jeho péče.

„Má bývalá žena by s Aničkou asi stejně odjela, ale kdyby soudní opatření o zákazu odjezdu bylo schválené, další soudy by byly jednodušší. Dopustila by se protiprávního jednání,“ vysvětlil Hromádka.

Matka pravidelný kontakt bojkotuje

Dnes se s dcerou vídá sporadicky, ač absolvoval již 44 cest do Ruska, dvacetkrát ji ani neviděl. Anna mu často hovory nezvedá a občas Hromádka neví, kde se jeho dcera nachází. I proto se po deseti přelíčeních u ruských a českých soudů rozhodl obrátit na Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku, který Rusku nařídil, aby otci zaplatilo odškodné a zajistilo kontakt s dcerou.

Polce odebral soud dítě, protože je lesba

Evropa

„Peníze jsem dostal, nicméně v ohledu vídání se nic nezměnilo,“ popsal Hromádka. Dodal, že další stížnosti podávat nebude. Hlavně proto, že Anna může podle tamních zákonů v Rusku od dvanácti let říct úřadům, kde chce žít. Sama Hromádkovi sdělila, že bydlet v České republice nechce.

Otec ale touží po pravidelném kontaktu a chce více času stráveného se svou dcerou. „Náš vztah je kvůli odloučení narušen, neoslovila mě tatínku posledních deset let a ani mi neřekne, že mě má ráda,“ konstatoval Hromádka.

Podle něj ale nápravu vztahu komplikuje Annina matka, která odmítá jakoukoli domluvu ohledně pravidelného kontaktu, střídavé péče či jen výletu do Česka. Bojí se totiž, že by otec odmítl dceru vrátit do Ruska.

Spor o děti české matky trvá, soudy je poslaly zpět do Itálie

Krimi

Telefonické spojení je těžké, hovory mu obě často nezvedají a někdy je číslo úplně vypnuté. Návštěvy dcery Hromádkovi ztížila i pandemie, kvůli častým změnám v podmínkách při cestování otec v Rusku nebyl dva roky.

„Dodnes myslím jen na svou dceru. Hodně lidí mi říkalo, ať si najdu jinou partnerku a založím novou rodinu, abych se přestal tolik zabývat Aničkou, ale já to nedokážu,“ podotkl Hromádka.

Ročně se v Česku ztratí zhruba 1400 dětí. Nejčastěji jde o útěky z domova či z různých ústavů, většina se najde do pár hodin. Případy, kdy by dítě mohlo být v ohrožení zdraví či života, se dějí zhruba dvacetkrát ročně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám