Hlavní obsah

Dáme peníze, pošleme policisty, ale migranty nechceme, napsal Chovanec do Itálie

Aktualizováno

České ministerstvo vnitra chce dát EU 21 miliónů korun na snížení migrace z Libye a Itálii slibuje poslat policisty. Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) to napsal v dopise svému italskému protějšku Marcovi Minnitimu. Přerozdělování uprchlíků podle kvót české vnitro dále odmítá.

Foto: Emilio Morenatti, ČTK/AP

Gumový člun s migranty z Libye ve Středozemním moři

Článek

Chovanec napsal, že navrhne české vládě uvolnit až 800 tisíc eur (v přepočtu zhruba 20,9 miliónu korun) na podporu aktivit EU v Libyi, které mají vést ke snížení počtu uprchlíků mířících z Libye do unie. Italskému ministrovi také sdělil, že je připraven vyslat na případnou Minnitiho žádost "početný kontingent policistů", kteří by pomohli s vracením uprchlíků z Itálie.

"Ministr vnitra rovněž v dopise připomněl, že od prvopočátku považujeme systém kvót za naprosto nefunkční s tím, že se EU a její členské státy musí zaměřit na řešení vedoucí k předcházení nelegální ekonomické migrace," uvedla mluvčí ministerstva vnitra Lucie Nováková.

Minniti v neděli vyzval evropské země, aby otevřely své přístavy lodím zachraňujícím migranty ve Středozemním moři, a ulevily tak Itálii. V rozhovoru s deníkem Il Messaggero dodal, že země nyní kvůli uprchlíkům čelí "enormnímu tlaku". Po loňském uzavření takzvané balkánské stezky se totiž Itálie stala pro migranty vstupní branou do Evropy. Většina se snaží na starý kontinent dostat od břehů severní Afriky přes Středozemní moře.

Evropská komise v úterý představila řadu opatření, jak Itálii v migrační krizi ulevit. Mezi návrhy je podpora libyjských úřadů prostřednictvím projektů za 46 miliónů eur (přes 1,2 miliardy korun) či vyšší financování kroků k řízení migrace na italské straně za 35 miliónů eur (asi 945 miliónů korun). Plán pomoci ve čtvrtek podpořila neformální schůzka ministrů vnitra zemí EU.

Reklama

Výběr článků

Načítám