Hlavní obsah

Další svědectví v kauze Feri: Dal mi napít a probudila jsem se nahá, řekla dívka

Novinky, drk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ve čtvrtek publikovaly Deník N a server A2larm svědectví dalších žen, které měl údajně sexuálně obtěžovat bývalý poslanec Dominik Feri (ex-TOP 09). Popsané incidenty jsou různě závažného charakteru. Dal mi napít limonády a najednou jsem se probudila nahá, uvádí jedna z dívek. Další pak popisuje, že ji měl mladý politik na společenské akci osahávat a i přes opakované odmítnutí jí měl šeptat, že jí „udělá malé černoušky”.

Foto: Petr Horník, Právo

Dominik Feri uspěl z posledního místa pražské kandidátky TOP 09

Článek

Po zveřejnění první části svědectví o údajném „veřejném tajemství Dominika Feriho” se začala chováním exposlance zabývat policie a zmíněným redakcím se ozvaly další oběti, které se dosud bály se se svou zkušeností s populárním politikem svěřit.

Feriho kauzu začala řešit policie, hlásit se mohou další případné oběti

Krimi

Monika se s Ferim seznámila ještě jako nezletilá. „Našel si mě na Facebooku, zkontaktoval mě a nejdřív jsme si psali. On mě chtěl poznat, z čehož jsem byla úplně nadšená – bylo mi šestnáct, on byl známý člověk a všichni kolem mě o něm mluvili,“ popisuje Monika s vysvětlením, že pro teenagery byl Feri vzorem.

Další moment, který si pamatuju, je, jak jsem se vzbudila a byla jsem nahá, on na mě sahal.
Výpověď dívky Moniky v článku Deníku N a A2larmu

Politik dívku pozval do Prahy a naléhal, aby u něj přespala. Po návštěvě vinárny nakonec k Ferimu domů přece jen šli. „Řekla jsem, že na chvíli klidně půjdu, ale že se rozhodnu, co dál, teprve až budu v bytě. Říkala jsem, že mám domluvené spaní u kamarádky a že u něj opravdu spát nechci,” citují Deník N a A2larm Moniku.

V pražském bytě měl politik údajně dívku manipulativním chováním přemlouvat k intimnostem, což Monika nechtěla. Když už z bytu chtěla odejít, měl jí Feri nabídnout, aby se ještě napila limonády. „Tohle je to poslední, co si pamatuju, pak už mám jen útržky vzpomínek,” říká.

Obtěžoval vás někdo? Právnická fakulta obeslala studenty dotazníkem

Domácí

Dívka vypráví, že následující chvíle jsou pro ni jako v mlze. Pamatuje si, že ji Feri na posteli přemlouval k pohlavnímu styku. „Další moment, který si pamatuju, je, jak jsem se vzbudila a byla jsem nahá, on na mě sahal,” pokračuje Monika.

Z naší konverzace jsem nenabyla dojmu, že bych se měla cítit jakkoliv ohroženě, kdybych u něj spala.
Výpověď dívky Báry

Jestli k sexu opravdu došlo, si dívka nepamatuje. „Rozhodně vím, že mi do intimních míst strkal prsty, že na mě sahal, sahal na mě několikrát za tu noc,” popisuje traumatickou zkušenost. Hned ráno se s bolestí břicha zvedla a odjela pryč.

Novinářka k případu Feri: Oběti nátlaku se neznaly, o manipulace nejde

Domácí

Dívka se se svou zkušeností svěřila nejbližšímu okolí. Několikrát prý přemýšlela o tom, že politika nahlásí, bála se ale Feriho autority a toho, že jí nebude nikdo věřit. Odvahu jí dodaly ženy, které se redaktorům svěřily v prvním textu.

Další dívka, stejný scénář

Druhou z obětí tituluje článek jako Báru. Její zkušenost se té předchozí velmi podobá.

Zprvu si s politikem začala psát na sociální síti. Kontakt navázala sama a měla radost, že se o ni oblíbený politik a influencer zajímá. Po pár týdnech přijela za Ferim do Prahy na schůzku. Tam jí měl – stejně jako Monice – navrhnout přespání u sebe v bytě.

Advokátka sexuálních obětí: K dokázání znásilnění stačí řetězec nepřímých důkazů

Krimi

„Z naší konverzace jsem nenabyla dojmu, že bych se měla cítit jakkoliv ohroženě, kdybych u něj spala. Potkali jsme se, šli jsme se projít, byli jsme venku pouze chvíli a on hned chtěl jít na byt. Já jsem souhlasila,” řekla Deníku N a A2larmu.

Večer jí politik nenabídl místo k přespání nikde jinde než vedle sebe v posteli, což Bára nepovažovala za nutně nevhodné. „Přijde mi uhozené, že si někdo myslí, že lehnout si vedle někoho automaticky znamená mít s tím člověkem sex,” vysvětluje.

Feri pak měl opět přistoupit k manipulativnímu chování. Dívce řekl, že nemá rád, když s ním někdo flirtuje a pak z toho nic není. Podle výpovědi ji proto chytil za zápěstí a pod krkem, načež se dívka rozbrečela a prosila politika, aby přestal.

To nakonec Feri udělal a Bára odjela domů. S incidentem se v tu dobu rovněž svěřila přátelům a veřejně se rozhodla vystoupit až po publikování prvního textu.

„Udělám ti malé černoušky”

Třetí dívka, jejíž svědectví nejnovější článek přinesl, vystupuje jako Julie. Feri se s ní nejprve spojil na sociálních sítích. Osobně se s ním pak setkala na narozeninové oslavě společného kamaráda.

Foto: Pavel Weber , ČTK

Dominik Feri na zahájení volební kampaně koalice Spolu.

Tam prý Feri působil arogantně. „Říkal mi, že jsem 'hot jak prase', mám dobrý prsa, že jsem odvážná, že mám na sobě s takovýma prsama šaty, že ho to vyzývá,” popisuje Julie s dovětkem, že ji zarazilo, jak s ní slavný politik mluví.

S ohledem na skutečnost, že nejsem ve veřejné funkci a že policie podle svého vyjádření věc prověřuje, se nebudu více vyjadřovat.
Vyjádření Dominika Feriho k druhé várce svědectví

Podle dívčiných slov byl politik neodbytný a nabízel jí, že jí v bytě ukáže své „šikovné prstíky”. K Julii přispěchala Feriho kamarádka, která ji tlačila k tomu, aby se politikovi „podvolila”. To se nedařilo, a tak se na ni Feri začal lepit a osahávat ji. Měl jí šeptat do ucha, že jí „udělá malé černoušky”. Z akce se jí nakonec podařilo utéct.

Feri: Obvinění z násilí odmítám

Článek zmiňuje i další dívky, které popisují zkušenosti různě závažného sexuálního charakteru, jejichž častým prvkem je ponižování, přemlouvání a osahávání.

Poslanci chtějí zpřísnit tresty za znásilnění. A změnit jeho definici

Domácí

Feri na konci května připustil, že se v minulosti nechoval „gentlemansky”, ale obvinění ze sexuálního nátlaku odmítl. Popřel také, že by ženám do pití vhazoval omamnou látku. Pár dní po uveřejnění prvních svědectví opustil TOP 09 a zanedlouho i složil poslanecký mandát.

„S ohledem na skutečnost, že nejsem ve veřejné funkci a že policie podle svého vyjádření věc prověřuje, se nebudu více vyjadřovat,“ napsal v textové zprávě Deníku N a A2larmu Feri.

V reakci na kauzu vyvolali poslanci a poslankyně debatu o upravení definice znásilnění v českých zákonech tak, aby bylo jasné, že zahrnuje i případy, kdy oběť není schopná vyjádřit nesouhlas. Při znásilnění je totiž oběť velmi často paralyzovaná strachem: nemůže se hýbat ani křičet.

Reklama

Výběr článků

Načítám