Hlavní obsah

Další rozvolňování přehledně: Co se od zítra mění

– Praha
Novinky, Klára Beranová

Od středy začíná další vlna rozvolnění protikoronavirových opatření. Češi po více než čtvrtroce odloží roušky. Restaurace, bary a další stravovací zařízení budou otevřené i po 23. hodině. Rozvolnění se však nebude týkat v plné míře Prahy a Moravskoslezského kraje. V Praze zůstanou roušky povinné v metru a na vnitřních akcích nad sto osob. Taktéž i lidé v Moravskoslezském kraji, kteří je navíc neodloží zatím ani například v kadeřnictvích. Novinky přinášejí přehledný seznam změn platných od 1. července.

Foto: Petr Horník, Právo

Lidé budou moci od středy odložit roušky. Zůstanou částečně pouze v Praze a v Moravskoslezském kraji.

Článek

Co se změní? 

Lidé mohou od 1. července odložit roušky, povinné zůstanou ve zdravotních a sociálních zařízeních.  Bez nich tak mohou být Češi nově v MHD, ve vnitřních prostorách budov včetně obchodů nebo v restauracích nebo barech.

Od středy se také prodlouží otevírací doba stravovacích zařízení. Ty mohou mít nově otevřeno i mezi 23. a 6. hodinou. Lidé také budou moci konzumovat občerstvení například v hledištích kin nebo divadel. Dobrovolné budou také doposud povinné rozestupy.

Roušky odložíme od července

Domácí

V Praze a Moravskoslezském kraji však některá opatření zůstávají.

Praha 

V Praze budou muset lidé nadále nosit roušky v metru, stejně tak bude ochrana dýchacích cest povinná na vnitřních akcích nad sto osob, tedy například v divadlech a kinech.

Ohnisko Praha: Zůstávají roušky v metru a na akcích nad 100 osob

Domácí

tramvajích a autobusech budou moci Pražané roušku odložit. Přesto je však Dopravní podnik hlavního města Prahy (DPP) doporučuje nosit i nadále s ohledem na vzájemnou ohleduplnost a bezpečí cestujících i řidičů.

Moravskoslezský kraj 

Rozvolnění v nošení roušek se netýká ani celého Moravskoslezského kraje, kde stále roste počet nových případů. Lidé budou muset nosit roušky uvnitř budov na hromadných akcích nad sto osob.

Roušky budou muset mít také ti, kteří pracují ve službách péče o tělo v bližším kontaktu než 1,5 metru od klienta. Povinné tak budou například v kadeřnictvích. 

Na sever Moravy se kvůli koronaviru vrací tvrdší opatření

Domácí

Přeshraniční pracovníci v kraji se také budou muset každých deset dnů zaměstnavateli prokázat negativním testem.

Lokální ohniska  

Ještě přísnější opatření zavedla krajská hygienická stanice pro nejvíce postižené obce. Platí na území Karviné, Frýdku-Místku, Frýdlantu nad Ostravicí, Jablunkova, Bohumína, Havířova, Orlové, Českého Těšína, Třince a všech obcí, pro které vykonávají rozšířenou působnost.

V těchto oblastech platí opatření už od 30. června.

Lidé zde musejí nosit roušku ve veřejné dopravě a ve vnitřních prostorách budov mimo bydliště. Stravovací zařízení, a to včetně zahrádek, musí mít zavřeno od 23. hodiny do 8. hodiny. Prodej je možný skrz okénko.

Karvinsko má nejvíc nemocných s covidem-19, nákaza je i v sousedních regionech

Koronavirus

Maximální počet osob na hromadných akcích, a to i venkovních, se omezil na sto, maximálně sto lidí může být ve stejný čas i na koupalištích.

Nově platí také s výjimkami zákaz návštěv ve zdravotnických zařízeních s lůžkovou péčí a v sociálních zařízeních v pobytové formě, jejichž zaměstnanci se také musejí testovat.

Reklama

Výběr článků

Načítám