Hlavní obsah

Další průzkum: ANO by opět vyhrálo, ne však tak drtivě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sněmovní volby by nyní vyhrálo vládní hnutí ANO s těsným náskokem na koalici Spolu (ODS, KDU-ČSL a TOP 09) na druhém místě a třetí koalici Pirátů s hnutím Starostové a nezávislí (STAN). ANO by dostalo 25 procent hlasů, Spolu 22 procent a Piráti se STAN 21 procent. Uvádí to průzkum agentury Data Collect pro Českou televizi (ČT) z přelomu srpna a září.

Následuje obsah vložený z jiného webu. Zde jej můžete přeskočit.

Babiš zahajuje kampaň. Vládní hnutí ANO aktuálně dominuje volebním průzkumům.

Přejít před obsah vložený z jiného webu.
Článek

Do Sněmovny by se dostalo ještě hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) a těsně také komunisté. Naopak nynější druhá vládní strana, ČSSD, by žádné poslanecké mandáty nezískala. Volby do Sněmovny se uskuteční 8. a 9. října.

Nejnovější volební průzkum: ANO jasně první

Parlamentní volby

Pozice ANO ve volebních průzkumech se v poslední době zlepšuje. V předchozím průzkumu Data Collect z června mělo hnutí podíl hlasů o 4,5 procentního bodu nižší. Polepšila si také koalice Spolu, a to o 2,5 procentního bodu. Naopak koalice Pirátů a Starostů si oproti červnovému průzkumu o 4,5 procentního bodu pohoršila.

SPD pod 10%, KSČM těsně nad hranicí

S velkým odstupem na první tři příčky skončilo v průzkumu na čtvrtém místě hnutí SPD s devíti procenty hlasů. Ve srovnání s předchozím průzkumem si mírně pohoršilo. Komunisté získali stejně jako v červnu 5,5 procenta a udrželi by se ve Sněmovně. Naproti tomu ČSSD oslabila o jeden procentní bod na čtyři procenta hlasů, a tak by se už do Sněmovny nedostala.

Vondráček nevyloučil povolební spolupráci s SPD

Parlamentní volby

Těsně pod pětiprocentní hranicí hlasů, potřebnou pro zisk poslaneckých mandátů, zůstalo i hnutí Přísaha se 4,5 procenta. Za branami Sněmovny by skončilo nyní rovněž uskupení Trikolóra Svobodní Soukromníci, které mělo v průzkumu 3,5 procenta hlasů. Statistická chyba může činit 1,0 až 3,1 procentního bodu, v závislosti na velikosti podílu dané strany.

K volbám chce podle průzkumu Data Collect určitě přijít 60 procent dotázaných a dalších 17 procent uvedlo, že se k účasti přiklání. Jednoznačně odmítá přijít k volbám 14 procent lidí a spíše ne uvedlo osm procent lidí. Při posledních sněmovních volbách v říjnu 2017 přišlo k urnám zhruba 61 procent voličů. Průzkum agentura prováděla od 30. srpna do 8. září. Zúčastnilo se ho 1200 lidí.

Průzkum STEM: ANO přes 30%

V neděli byl také zveřejněn volební model agentury STEM pro televizní stanici CNN Prima News, podle něhož by také vyhrálo ANO, ale s výraznějším náskokem na ostatní koalice a strany. ANO by dostalo 32,4 procenta hlasů, druhé Spolu 20 procent a třetí Piráti se Starosty 18 procent. Také podle tohoto průzkumu by se do Sněmovny dostali ještě SPD a komunisté, zatímco ČSSD by už na poslanecké mandáty nedosáhla.

Komunisty čeká po volbách změna vedení, Filip končí

Domácí

I v průzkumech jiných agentur se ANO v poslední době drží před Spolu a koalici Pirátů se STAN. Podle srpnového modelu agentury Median by volby vyhrálo ANO s 27 procenty. Druhá koalice Spolu by měla 21 procent hlasů a uskupení Pirátů a STAN 20,2 procenta. V průzkumu agentury Kantar CZ získalo v srpnu ANO 27,5 procenta, zatímco Spolu a koalice Pirátů a STAN shodně 21 procent hlasů. ČSSD v obou zmíněných průzkumech skončila pod pětiprocentní hranicí.

Jak vycházejí volební průzkumy, proč se výsledky často liší a co říkají ty aktuální

Parlamentní volby

Reklama

Výběr článků

Načítám