Hlavní obsah

Další ohnisko ptačí chřipky se objevilo v Blatné

Veterináři potvrdili další ohnisko ptačí chřipky v malochovu v Blatné na Strakonicku. Celkem museli utratit několik desítek kusů drůbeže. Právo o tom informoval zástupce mluvčí Státní veterinární správy Petr Majer.

Foto: Zdeněk Seiner, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Konkrétně se jedná o drobnochov v Řečici, která je součástí města Blatná. Chovatel nahlásil úhyn 6 kusů drůbeže, z toho tří perliček a tří slepic. Další drůbež v chovu, ve kterém se nacházelo původně cca 60 kusů, vykazovala příznaky typické pro ptačí chřipku, uvedl Majer. Dále upozornil, že odebrané vzorky byly poslány do Státního veterinárního ústavu, kde se potvrdila ptačí chřipka subtypu H5N1.

„Zbývající drůbež v chovu byla dnes (v pátek, pozn. red.) v souladu s legislativou utracena. S ohledem na zjištěnou patogenitu viru bude okolo ohniska vymezeno ochranné pásmo a pásmo dozoru a budou přijata mimořádná veterinární opatření,“ doplnil Majer.

V chovu u Nových Hradů se znovu potvrdila ptačí chřipka, hejno hus se utratí

Domácí

Opatření v jednotlivých pásmech ochrany se tak dotknou i části chovů společnosti Blatenská ryba na Strakonicku. Ta musela kvůli ptačí chřipce nechat v roce 2017 zlikvidovat téměř 30 tisíc kachen. Naposledy se v kraji ptačí chřipka prokázala v listopadu v chovu, který provozuje Rybářství Nové Hrady. Veterináři tam museli utratit přes 2600 ptáků, hus a kachen.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám