Hlavní obsah

Další ohnisko ptačí chřipky odhalili na Kolínsku

Masojedy

Sedmé letošní ohnisko ptačí chřipky v Česku je v malochovu drůbeže v Masojedech na Kolínsku. Chovatel nahlásil krajské veterinární správě úhyn 14 nosnic z celkového počtu 40 chovaných kusů a jedné z pěti kachen. Zbývající drůbež musela být utracena, řekl dnes ČTK mluvčí Státní veterinární správy Petr Vorlíček. Jde o první letošní ohnisko ptačí chřipky ve Středočeském kraji.

Foto: HZS Královéhradeckého kraje

Ilustrační foto.

Článek

Veterinární inspektoři po kontrole na místě přijali podle Vorlíčka i předběžná opatření, jejichž cílem bylo zabránit šíření nákazy mimo chov. Odebrali také vzorky, které odeslali k vyšetření do Státního veterinárního ústavu Praha. „Vyšetření posléze potvrdilo, že se jedná o ptačí chřipku H5N1. Zbývající drůbež v chovu byla dnes v souladu s legislativou utracena,“ uvedl mluvčí.

Okolo ohniska budou uzavřená pásma a v nich budou platit mimořádná veterinární opatření. „V současné době se čeká na stanovení patogenity viru,“ dodal Vorlíček.

Další ohnisko ptačí chřipky je na Pardubicku, veterináři utratí tisíce kachen

Ekonomika

Naposledy ohnisko ptačí chřipky v ČR objevili veterináři před několika dny v malochovu drůbeže v obci Lišice na jihu Plzeňska. Chovatelka nahlásila na krizovou linku Státní veterinární správy úhyn čtyř krůt ze čtyř a 14 nosnic z 42 chovaných kusů. V chovu bylo ještě deset kachen.

Ptačí chřipka je virové onemocnění zvířat, zejména ptáků, ale vyskytla se už i u prasat, psů a koček. Z volně žijících ptáků postihuje nejčastěji labutě a divoké kachny, které jsou přenašeči nemoci již několik staletí, a virus pro ně není tak nebezpečný jako pro drůbež. Ptačí chřipku, která byla známá již v 19. století pod jménem ptačí mor, způsobují chřipkové viry typu A. Zvláště nebezpečný podtyp viru nese označení H5N1.

Další ohnisko ptačí chřipky, tentokrát na Strakonicku

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám