Hlavní obsah

Další mimořádná schůze kvůli hazardu. Lenost a tupost, prohlásil Kalousek na adresu koalice

– Praha
Novinky, Barbora Zpěváčková

Koalice musela kvůli hazardu svolat další mimořádnou schůzi Sněmovny, během jednoho měsíce už druhou. Nový vládní návrh zákona, který by od nového roku zvýšil daně hazardním hrám, do dolní komory totiž nepřišel včas.

Foto: Petr Hloušek, Právo

První místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek

Článek

„Zásadní zdržení způsobila lenost, tupost a neschopnost vládní koalice, která neumí ani dodat včas zákon, na kterém jí záleží. A kvůli tomu teď musí svolávat mimořádnou schůzi.“ komentoval místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

Právě Kalousek dělal při projednávání poslaneckého návrhu o hazardu obstrukce. Vadilo mu, že návrh poslance Jana Volného (ANO) měl dostat přednost před opozičními návrhy, které byly předloženy dříve. [celá zpráva]

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Legislativa versus selský rozum

„Vláda to sem poslala v úterý (13. října) v 11:30 hodin. Vycházeli jsme z toho, že je tam deset dnů a předpokládali jsme, že v pátek o půl dvanácté lze projednávat. Ale legislativa nám řekla, že to tak není, že se počítají celé dny,“ vysvětloval důvod svolání mimořádné schůze šéf poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek.

V jednacím řádu Sněmovny je uvedeno, že návrh zákona se stanoviskem vlády musí být poslancům a poslaneckým klubům doručen nejméně deset dnů před schůzí Sněmovny, na které má dojít k jeho prvnímu čtení.

„Je tam v rozporu názor legislativy a selský rozum,“ dodal Faltýnek. Desátý den je podle něj pátek, a od půl dvanácté by se mohlo o hazardu jednat. „Ale jde o daně. Někdo by potom podal žalobu a zpochybnil to. Proto jsme šli na variantu mimořádné schůze,“ vysvětlil šéf poslanců ANO.

S penězi počítá rozpočet

Zákon o vyšším zdanění hazardu chce koalice projednat co nejdřív, protože s více než dvěma miliardami z vyšších daní počítá návrh státního rozpočtu pro rok 2016.

Kabinet schválil novou předlohu 12. října. Návrh z pera ministra financí Andreje Babiše (ANO) počítá s dvojí sazbou - 23 procent pro loterie a 28 procent pro herní automaty místo nynějších dvaceti procent. Denní poplatek za automat by měl být 80 korun místo současných 55 korun.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám