Hlavní obsah

Další hádka ve Sněmovně kvůli privatizaci nemocnic

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Poslanci si na čtvrteční schůzi Sněmovny opět ostře vyměňovali názory na privatizaci nemocnic. Podle ČSSD na jejich prodej ve středních Čechách doplatí pacienti, navíc jde o ekonomicky nevýhodné privatizace. ODS naopak obvinění důrazně odmítá. Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS) řekl, že občanští demokraté napravují škody, které podle něj ve zdravotnictví způsobili socialisté.

Článek

ČSSD zajímalo, jestli stát chystá prodej některých fakultních nemocnic. Premiér Mirek Topolánek (ODS) řekl, že nic takového se nepřipravuje.

Podle exministra zdravotnictví Davida Ratha (ČSSD) se občanští demokraté chovají jako Jezinky. "Vy teď říkáte: 'My je (nemocnice) jen chceme převést na akciové společnosti a pak už jen půjdeme', ale obávám se, aby naši občané se nemuseli znovu skládat jako na vyhořelé Národní divadlo na rozkradené všechny nemocnice," uvedl.

Při svém projevu se dožadoval pozornosti premiéra, který za jeho zády hovořil s ministrem průmyslu a obchodu Martinem Římanem (ODS). "Já vím, že vás to tady hluboce nudí. Tak nebuďte premiérem této republiky, ale třeba lázeňským golfovým hráčem," řekl poslanec ČSSD Topolánkovi. Premiér na jeho slova většinou nereagoval. "Ano, pubertální smích za mými zády, jak typické," poznamenal Rath v jiné chvíli.

Socialisté podle Julínka investovali "superšpatně"

Julínek mimo jiné řekl, že privatizace ve zdravotnictví "je proces, který je úplně normální". Problém tuzemského zdravotnictví tkví ale podle něj někde jinde. "V tom, jak se realizuje zdravotní pojištění, a je úplně jedno, kdo vlastní zdravotnická zařízení. A tohle prostředí tady osm let nikdo nekultivoval, nenapravoval, nikdo s tím nic neudělal a my musíme napřed spravit to prostředí," prohlásil.

Prohlásil také, že stát zpravidla investuje špatně. "Zvláště když tam vládne sociální demokracie, tak superšpatně," míní. Sociální demokraté v době svých vlád podle něj "rozdávali peníze na nesmysly".

Rath prohlásil, že se na Julínka za jeho slova ani nezlobí, ministra prý omlouvá "jeho naprostá zmatenost". "Víte, pane ministře, vy jste říkal, že osm let nikdo nic na ministerstvu nekultivoval. No, vy to kultivujete skutečně pěkně, vy připomínáte člověka, který chce svůj dům kultivovat tím, že ho zapálí," dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám