Hlavní obsah

Dalík s Večerkem začali po státu vymáhat odškodné

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Pět miliónů korun žádá po ministerstvu spravednosti řízeném unionistou Pavlem Němcem asistent šéfa ODS Marek Dalík. Jde o odškodné za újmu, která Dalíkovi a lobbistovi Janu Večerkovi vznikla kvůli podezření z pokusu o politickou korupci unionistického poslance Zdeňka Kořistky. Policie případ Kořistka nedokázala rozmotat a státní zástupce ho proto na konci března odložil.

Článek

Kromě nároku vůči státu oba aktéři podali na Kořistku dvě žaloby na ochranu osobnosti. Dalík s Večerkem chtějí po ministerstvu spravedlnosti náhradu škody, kterou jim stíhání způsobilo.

Oba podle advokáta Stanislava Devátého žádají uhrazení nákladů na obhajobu, které činí pár desítek tisíc korun. Dalík navíc chce, aby mu stát zaplatil ušlý zisk, protože přišel o klienty své PR agentury. Škodu vyčíslil zhruba na pět miliónů korun.

Na Kořistku už oba žaloby podali. Ve dvou občanskoprávních sporech chtějí Dalík i Večerek vysoudit na poslanci omluvu a statisíce korun. Žaloby byly v pondělí odeslány Krajskému soudu v Ostravě, upřesnil Devátý.

Jeho advokátní kancelář navíc dokončuje práci na novém trestním oznámení na Kořistku kvůli tomu, že Dalíka s Večerkem z podplácení křivě obvinil. Stejný podnět podal Devátý už loni. Tehdy ale skončil jako součást obhajoby ve spise k trestnímu řízení, ve kterém policie Dalíka a Večerka z podplácení Kořistky podezírala.

Ministerstvo spravedlnosti rozhodne o nároku Dalíka s Večerkem patrně do několika týdnů. Je to rozsáhlejší žádost a pracuje na ní příslušný odbor, řekl ČTK mluvčí Petr Dimun. Pokud dvojice u ministerstva neuspěje, podá na stát žalobu.

Vyšetřování do ztracena

Na počátku aféry policisté loni 30. září zadrželi, vrtulníkem transportovali do Ostravy a obvinili Dalíka s Večerkem z toho, že Kořistkovi na červencové schůzce nabídli 10 miliónů korun a místo velvyslance v Bulharsku, když nepodpoří vznikající Grossovu vládu. Státní zástupce jejich stíhání 18. října zrušil, přičemž zadržení i obvinění obou mužů bylo označeno za nezákonné.

Případ Dalíka a Večerka skončil odložením, i když vyšetřovatelé podle médií stále trvali na původní verzi, podle níž má Kořistka pravdu a dvojice obvinění zaslouží. Verdikt zkoumá nejvyšší státní zástupkyně Marie Benešová.

Jediným potrestaným v kauze Kořistka tak zatím je pouze ostravský státní zástupce Martin Fraš. Ten dozoroval stíhání Dalíka a Večerka a požadoval pro oba zadržené vazbu kvůli obavám z ovlivňování svědků. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám