Hlavní obsah

Čunkova kauza se vrací, bývalá sekretářka žádá omluvu a půl miliónu

• Aktualizováno

Někdejší sekretářka lidoveckého senátora a expředsedy Jiřího Čunka, která byla hlavní svědkyní v kauze údajné Čunkovy korupce, požaduje od senátora a KDU-ČSL omluvu a půl miliónu korun za to, že na Čunkově webu zveřejnili nepravdivé a zavádějící informace o její osobě. Pod omluvu by se měl podepsat i současný šéf lidovců a čerstvý vicepremiér Pavel Bělobrádek.

Foto: Aleš Honus, Právo

Marcela Urbanová

Článek

Urbanová nechtěla na dotaz Novinek žalobu vysvětlit a odkázala na svou advokátku Kláru Samkovou. Ani ta nebyla sdílnější a odkázala na soudní projednání. To by se podle mluvčí pražského městského soudu Markéty Puci mělo uskutečnit koncem února.

„Nemám žádný důvod k tomu cokoli říkat,“ konstatovala Samková na dotaz Novinek. „Jedná se o soukromoprávní žalobu. Pokud se tomu budete chtít věnovat, nikdo vám nebrání a určitě se v rámci projednávání žaloby dozvíte vše, co budete chtít,” dodala.

Omluvit by se měl i Bělobrádek

Urbanová v žalobě požaduje, aby Čunek a lidovci odstranili ze zmíněného webu do tří dnů od právní moci rozsudku veškeré zmínky o ní s výjimkou prostého konstatování faktu, že figurovala jako svědkyně v Čunkově trestní kauze. Na webu také mají zveřejnit omluvu podepsanou jak Čunkem, tak současným předsedou lidovců a novým vicepremiérem Pavlem Bělobrádkem.

Foto: Petr Horník, Právo

Jiří Čunek

Čunek na webu mimo jiné popisuje kauzu tak, že Urbanová lhala a byla do ní vmanipulována, což dokládá rozsudkem Ústavního soudu.

Bělobrádek se omlouvat nehodlá

Bělobrádek se však omlouvat nehodlá. "Nevím, za co bych se měl omlouvat. Nenesu žádnou zodpovědnost za činy jednotlivých členů KDU-ČSL. Jako statutární zástupce jsem nepodepsal nic, co by se týkalo této paní. Nemám k tomu žádný komentář a nechám to právníkům," řekl Bělobrádek. Počká si, co právníci vymyslí. "Pokud mě někdo bude chtít do něčeho zatáhnout, jsem připravený se i soudně bránit," dodal.

Žena byla hlavní svědkyní v kauze, v níž Čunek čelil obvinění, že jako vsetínský starosta převzal v roce 2002 půlmiliónový úplatek v souvislosti s privatizací městských bytů. Čunkovo trestní stíhání nakonec státní zástupce zastavil, stejně jako následné stíhání Urbanové pro křivou výpověď.

Žena se již na senátorovi a expředsedovi lidovců soudně domohla omluvy a 80 tisíc korun za poškození pověsti. Čunek ji totiž označil za lhářku, navíc zveřejnil její osobní korespondenci. Rozhodnutí soudů se nelíbilo ani Čunkovi, ani Urbanové, která požadovala odškodnění mnohem vyšší – deset miliónů korun. Oba proto podali dovolání, která loni zamítl Nejvyšší soud.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám