Hlavní obsah

Čunek: S Pačesem nehraji žádnou hru

PRAHA

Vicepremiér a předseda lidovců Jiří Čunek se během úterního chatu se čtenáři Novinek vyjádřil k blížící se volbě prezidenta a k postojům uvnitř KDU-ČSL. Zdůraznil, že lidovečtí zákonodárci, z nichž část se kloní ke zvolení Václava Klause, hledají jednoho společného kandidáta, který má šanci na úspěch. Odmítl, že by úvahy o kandidátech typu Václava Pačese měly roztříštit lidoveckou jednotu a přispět tak ke Klausově zvolení.

Článek

Čtenář s nickem mp2 se šéfa KDU-ČSL dotázal, zda úvaha části lidovců o předsedovi Akdemie věd Václavu Pačesovi nemá pouze vést k pozdější nedohodě nad takovými kandidáty a "rozbití antiklausovské koalice".

"Upřímně vám sděluji, že k dohodě v KDU-ČSL na jednom společném kandidátovi zatím nedošlo. Při jednání však všichni poslanci a senátoři, ať už byli pro jakéhokoliv kandidáta, vyjádřili vůli se na jednom kandidátovi dohodnout. Jinými slovy nebyl nikdo, kdo by řekl: volím jen Václava Klause, žádná jiná varianta pro mě není přijatelná," odpověděl Čunek.

Zároveň zdůraznil, že jeho jednání s Pačesem bylo "naprosto korektní a upřímné". "Žádnou hru s ním nehraji. Zadání, které jsem dostal od svých kolegů na jaře, bylo najít věrohodného a zvolitelného kandidáta," uvedl Čunek.

Lidovci v současnosti debatují o dvou možných Klausových protikandidátech, Václavu Pačesovi a ekonomu Janu Švejnarovi. Dříve preferovali i místopředsedu Senátu Petra Pitharta, který ale svou kandidaturu stáhl. Účast v boji o Hrad dříve zpochybnil i Švejnar, po jednání s poslanci ČSSD ji ale znovu připustil. Sám Čunek v polovině září oznámil, že KDU-ČSL nepodpoří kandidaturu bývalého federálního ministra zahraničí Jiřího Dienstbiera.

Zelení by si mohli odpustit podpásovky, postěžoval si Čunek

Předseda lidovců se také vyjádřil k poslední rozmíšce se Stranou zelených a jejím předsedou Martinem Bursíkem. Ten na víkendovém sjezdu republikové rady strany prohlásil, že zelení nejsou lidovci, kterým prý jde jen o to získat fleky a rozdat je svým lidem. Na dotaz čtenáře LukasPise, zda nahlíží na zelené jako na seriozního koaličního partnera, odpověděl, že se o to snaží.

"Samozřejmě bych byl rád, kdyby si některé podpásové kroky tato strana odpustila. Tím nemyslím jen výrok pana kolegy Bursíka, ale také dřívější výroky pana Lišky a paní Jacques na adresu mého náměstka Touška," řekl Čunek.

Připomněl, že Liška a Jacques před časem označili za nemorální, že Touška vlastní firmu. "Přitom naprosto věrohodně a doložitelně firma pana Touška žádné zakázky pro stát či veřejné organizace nedělá a v oblasti evropských fondů nepracuje. Zatímco jim vůbec nevadilo, že v té době náměstek ministryně školství a sponzor Strany zelených pan Soukup vlastnil a vlastní mediální firmu z loňským obratem téměř dvě miliardy korun, která má zakázky u státních organizací. To také považuji za podpásovku a především pokrytectví," napsal Čunek.

Reklama

Související témata:

Související články

Pithart odmítl kandidovat na prezidenta

Místopředseda Senátu Petr Pithart (KDU-ČSL) nebude kandidovat na prezidenta. O svém rozhodnutí už informoval celostátní výbor KDU-ČSL. Zdůvodnil to tím,...

Lidovci odmítají podpořit Dienstbiera

Předseda lidovců Jiří Čunek prohlásil, že KDU-ČSL "v tuto chvíli" nepodpoří prezidentskou kandidaturu někdejšího ministra zahraničí Jiřího Dienstbiera. Podle...

Pačes: Hlava státu musí politiky kultivovat

O předsedovi Akademie věd ČR Václavu Pačesovi se v politických kruzích spekuluje jako o možném kandidátovi na prezidentský úřad. Zatímco ale představitelé čtyř...

Výběr článků

Načítám