Hlavní obsah

Čunek odhalí zákulisí své kauzy na internetu a podal další trestní oznámení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Senátor Jiří Čunek bude postupně zveřejňovat na webových stránkách podrobnosti kolem své kauzy, v jejímž rámci měl coby starosta Vsetína převzít půlmiliónový úplatek. Vysoká škola ekonomická v Praze (VŠE) mu vypracovala posudek nasvědčující tomu, že celý případ byl od počátku zmanipulován. Jeho snahou je prý zabránit tomu, aby se nestandardní postupy v trestním řízení opakovaly.

Foto: Petr Horník, Právo

Jiří Čunek

Článek

Bývalý šéf lidovců a exministr pro místní rozvoj Čunek předložil novinářům posudek Národohospodářské fakulty VŠE pro ministerstvo spravedlnosti, který údajně usvědčuje policii, že jej obvinila na základě uměle vytvořeného podnětu.

Policie si nechala vypracovat posudek ke kauze Čunek u firmy Nova, spol s. r. o. Podle Čunka neměla policie motiv pro jeho obvinění, a proto si nechala narychlo vytvořit důkaz. Firmu Nova, spol s. r. o. hodlá senátor zažalovat pro křivé obvinění.

Bývalá Čunkova sekretářka Marcela Urbanová tvrdila, že Čunek vzal úplatek od firmy H Real, poté mělo město firmě nevýhodně prodat byty. Nova, spol s. r. o. policii vypracovala posudek, který toto tvrzení podpořil, posudek z VŠE ale hovoří o opaku. Čunek zopakoval, že zde pochybil i vyšetřující policista Milan Šošovička, byť to už jednou Inspekce ministerstva vnitra vyvrátila.

Celou kauzu, kterou provázela řada soudních sporů, nejasností a vyplynula z ní další třeskutá kauza „justiční mafie“, hodlá Čunek postupně odkrývat na webových stránkách.

Jsou tady skupiny policistů a státních zástupců, kteří dokáží pracovat na zakázku
Jiří Čunek

Příběh kauzy nazvaný senátorem „Legenda Čunek“ se bude od středy odkrývat zprvu na www.cunek.info, posléze na speciálním webu. Podle senátora je příběh příliš komplikovaný, aby se objevil rovnou celý, postupné odhalování by mělo sloužit pro přehlednost. Navíc bude možné i prý podávat dotazy k vysvětlení.

„Jsou tady skupiny policistů a státních zástupců, kteří dokáží pracovat na zakázku,“ prohlásil na tiskové konferenci Čunek. Podle něj nitky povedou nejen k policistům a státním zástupcům, ale i k soudcům a politickým špičkám.

Senátor mimo jiné také vysvětloval, proč s takovou iniciativou přichází tak pozdě a zrovna před komunálními volbami, v nichž se z šestého místa na vsetínské kandidátce KDU-ČSL uchází o post starosty. „Zviditelňovat se nemusím, věřte, že ve Vsetíně mě každý zná,“ řekl Čunek a naznačil, že kdyby všechny státní orgány pracovaly, jak by měly, mohlo být vše vyšetřeno mnohem dříve. Sám prý chtěl mít posudek hotový již před sněmovními volbami.

„Nejde o pocit zatrpklosti, ale jde mi o to, aby podobných případů, kdy tady rozhodují policisté a státní zástupci bez důkazů, bylo co nejméně,“ doplnil Čunek. Podle něj je postupné zveřejnění kauzy včetně předložení revizního posudku jedinou cestou, aby se veřejnost dozvěděla, jak lze s lidmi manipulovat.

Jak to bylo s Vaškůjem a co napsal Barbořík

Čunek jako příklad manipulace zdůraznil roli přerovského soudce Jiřího Barboříka, který měl na starosti kauzu podnikatele Romana Vaškůje a Petra Šmiřáka obviněných z uplácení Urbanové ve snaze přesvědčit ji, aby změnila své svědectví. Podle Čunka byly Barboříkovy závěry zavádějící. Nelíbilo se mu například také to, že svůj rozsudek obhajoval před novináři, byť nebyl pravomocný a vyšší instance později jeho verdikt smetla ze stolu.

Barbořík s odvoláním na policejní výsledky policejního vyšetřování uvedl v rozsudku, že je nepochybné, že Čunek byl s Vaškůjem v čilém kontaktu, což značí, že o Vaškůjově iniciativě věděl. Podle soudce bylo rovněž nepochybné, že dvě čísla figurující ve výpisech volání z Čunkova mobilního telefonu jsou Vaškůjovy.

„Přemýšlel jsem nad tím, jak jsem mohl být s Vaškůjem v čilém kontaktu, když jsem byl ve vzdušném prostoru mimo ČR a pan Vaškůj byl ve vězení nebo v nemocnici,“ řekl Čunek. Podle něj až dlouho po verdiktu si zjistil, že obě čísla patří SMS bránám společností O2 a T-mobile.

„Jestli na základě těchto rozsudků lidé bojují o to, aby se udrželi na svobodě, tak je to dramatické,“ uzavřel Čunek a připomněl i někdejší prohlášení prezidenta Václava Klause, který svého času ke kauze poznamenal, že buď Čunek odstoupí z vlády, nebo budou padat hlavy policistů.

Čunek kvůli kauze skončil nejen v kabinetu Mirka Topolánka (ODS), ale nakonec ani neobhájil post předsedy KDU-ČSL.

Reklama

Výběr článků

Načítám