Hlavní obsah

Čunek ministerstvo nezvládá, proto musí ven, tvrdí Topolánek

Právo, Oldřich Danda
PRAHA

Spor mezi šéfem lidovců Jiřím Čunkem a premiérem Mirkem Topolánkem se ještě více vyostřil. Předseda vlády řekl, že trvá na Čunkově odchodu z vlády kvůli tomu, jakým způsobem vede ministerstvo pro místní rozvoj. Čunek jeho kritiku odmítá s tím, že mu premiér dosud nic nevytýkal. Jeho rozhodnutí je prý politické.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr pro místní rozvoj Jiří Čunek (KDU-ČSL).

Článek

"Návrh, který jsem učinil Jiřímu Čunkovi, byl veden nikoliv už jako pachuť z jeho vlastních problémů a poškození vlády, které samozřejmě v souvislosti s jeho problémy následovalo. Je dán jeho vedením resortu. Musím říct, že já spokojen s jeho fungováním opravdu být nemohu,“ uvedl Topolánek.

Premiér dodal, že ho v jeho záměru utvrdila informace "o zájmu Evropské komise začít šetřit způsobilost našeho monitorovacího systému“ sledujícího evropské dotace.

Podle informací Práva měl premiér na mysli to, že ministerstvo nevypsalo obchodní soutěž na nový monitorovací systém, což může ohrozit další čerpání dotací z evropských fondů.

Čunek: Premiér mi nic nevytkl

Čunek v rozhovoru pro Právo tuto kritiku odmítl. "Premiér má bohužel špatné informace, protože náš monitorovací systém byl shledán způsobilým a paní komisařka EU (pro regionální politiku Danuta Hübnerová) to ve čtvrtek potvrdila", prohlásil ministr.

Čunek také řekl, že Topolánkovy důvody pro jeho odvolání jsou politické a premiér mu prý žádné výhrady k vedení resortu nesdělil. Čunek naznačil, že s ním premiér příliš nekomunikuje. "Kdyby si pan premiér udělal chvíli času a komunikoval, tak by viděl, v čem je problém," dodal lidovecký předseda.

Budoucnost koalice v ohrožení

Pokud by Topolánek Čunka z kabinetu odstavil bez souhlasu lidovců, musel by se rozloučit nejméně s třemi poslanci KDU-ČSL, kteří již oznámili, že bez předsedy své strany k vládě nebudou loajální.

Čunek kritiku odmítá a stále požaduje odstoupení ministra financí Miroslava Kalouska. V pátek bude o osudu Čunka a Kalouska rozhodovat celostátní konference KDU-ČSL. Její členové až dosud stáli spíše na straně předsedy strany, situace se ale může změnit, protože úmysl odvolat ministra financí budí nevoli i tam, kde Čunek měl dosud podporu, např. na jižní Moravě.

Kalousek podle Čunka usiluje s Topolánkem o předvolební spojení s ODS. Ministr financí na to reagoval, že to je nesmysl: "Už mne unavují nesmyslné, zástupné a dodatečně hledané argumenty. Ano, když jsem byl předsedou KDU-ČSL, tak v létě 2006 jsem o společné kandidátce přemýšlel jako o řešení do předčasných voleb. Není rok 2006, já nejsem předseda KDU-ČSL a nemám v úmyslu do té funkce už nikdy kandidovat.“

Premiér uvedl, že jakékoli snahy o spojení obou stran jsou fikcí. Na prosincovém kongresu ODS ale uvedl, že předvolební koalice s lidovci není špatný nápad.

Podepsal také ministr Jehlička

Zde ve středu vznikla Tříkrálová výzva, kterou na pomoc Kalouskovi už podepsalo přes 400 lidovců. Několik organizací chce, aby situaci vyřešil volební sjezd, který by se měl konat dříve než v září, na kdy je svolán.

Mezi prvními podepsanými jsou i tři místopředsedové jihomoravské organizace KDU-ČSL Marie Cacková, Lubomír Šmíd a Jan Koráb. Podle prvního signatáře Karla Turečka, člena celostátní konference lidovců, je reakce straníků spontánní. „Počet signatářů z jižní Moravy je vysoký, to by měl být pro Jiřího Čunka silný signál,“ řekl Právu Tureček.

Alarmující pro Čunka by mělo být, že řada podepsaných je ze Zlínska, který je jeho domovinou. Včera petici podepsal i ministr kultury Václav Jehlička. Ve středu se na seznamu objevily podpisy poslanců Pavla Severy, Jana Kasala, Ladislava Šustra či europoslance Jana Březiny, který má zájem na sjezdu usilovat o předsednické křeslo.

Reklama

Výběr článků

Načítám