Hlavní obsah

Čunek: Medvěd z Valašska už zřejmě není živý

Právo, jr
Zlín

Medvěd, který se na podzim toulal na Valašsku, je podle hejtmana Zlínského kraje Jiřího Čunka (KDU-ČSL) s největší pravděpodobností po smrti. Čunek to v pondělí řekl novinářům v souvislosti s informacemi o vyplácení náhrad za škody, které medvěd způsobil.

Foto: Pavel Košíček

Snímky medvěda, který se na podzim vyskytoval na Valašsku.

Článek

„Podle našich zpráv se míša již nevyskytuje mezi živými, ale není to zatím potvrzeno. Buď je to tak, že odešel, nebo byl zastřelen,“ uvedl bez bližších podrobností hejtman Podle něj tudíž nebude nutné příští rok platit škody, které medvěd napáchá.

„Předpokládáme, že už se tento medvěd vyskytovat u nás nebude,“ dodal hejtman.

Mladý, asi čtyřletý medvěd hnědý, který je zvláště chráněným živočichem, roztrhal na Valašsku čtyři desítky ovcí, zabil kozy, poničil včelstva, rozbil úly, vyvracel ploty a způsobil další škody. Zlínský kraj nyní rozhodl o výplatě více než 160 tisíc korun, celkově se tak částka škod za jeho řádění vyšplhala zatím na 323 tisíc korun.

Všechny evidované škody způsobil medvěd ve Zlínském kraji v období od 13. září do 30. listopadu loňského roku. Pak se po něm slehla zem, spekulovalo se, že odešel na Slovensko, kde je výskyt medvědů častější.

Reklama

Související témata:

Související články

Medvěda viděli u Pusteven v Beskydech

Lidé ve středu viděli medvěda u Pusteven v Beskydech. Podle ochránců přírody však není jisté, zda jde o zvíře, které se na Vsetínsku pohybovalo od září...

Výběr článků

Načítám