Hlavní obsah

Čunek k soudu nepřišel. Urbanová ho žaluje o 10 miliónů

Právo, hon

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava
Aktualizováno

Lidovecký senátor a bývalý starosta Vsetína Jiří Čunek se měl ve čtvrtek u Krajského soudu v Ostravě po dlouhé době osobně potkat se svou bývalou sekretářkou Marcelou Urbanovou. Ta na politika podala žalobu na ochranu osobnosti a žádá po něm 10 miliónů korun za údajné urážky, které o ní šířil. Čunek se ale k soudu nedostavil.

Foto: Aleš Honus, Právo

Marcela Urbanová u soudu

Článek

Podle advokáta je v zahraničí a dostaví se na pondělní stání.

Žalobou se začal soud zabývat od 8:30, jednání je naplánováno na šest dnů a zatím není jasné, zda verdikt soudu do konce června vůbec padne.

Smír obě strany odmítly

Na začátku jednání vyzvala soudkyně obě strany k uzavření smíru. Advokáti to ale odmítli. „Žalovaný nejenom že neprojevil zájem o smír, ale útoky vůči mé klientce stupňuje,“ uvedla advokátka Urbanové.

Čunkův advokát řekl, že jeho klient považuje žalobu za zcela nedůvodnou. „Pan Čunek se nemá za co omlouvat. Je to naopak on, kdo je v této kauze poškozený. Takže mimosoudní vyrovnání nepřipadá v úvahu,“ řekl Čunkův advokát novinářům před začátkem jednání.

„Jsem občanem této země se stejnými právy, jako pan Čunek, a tak využívám svého práva bránit se proti výrokům, které mne poškodily,“ řekla Urbanová.

Předmětem žaloby je podle její advokátky řada Čunkových výroků, které zazněly v různých médiích. „Jedná se o všechny články, ve kterých se pan Čunek vyjadřuje o paní Urbanové jako o ženě. Nedovedu si představit, co by se dělo, kdyby se paní Urbanová začala vyjadřovat třeba o velikosti přirození pana Čunka. To jsou přece věci, které nepatří na veřejnost,“ dodala Klára Veselá-Samková.

„Paní Urbanová byla do jisté doby soukromou osobou, která se nikdy veřejně neprojevovala. Byla to zaměstnankyně radnice, která měla svůj soukromý život. Dnes je z ní zásluhou pana Čunka mediálně známá osoba po celé republice a jedná se o nevratný stav,“ řekla advokátka Urbanové

Po přednesení žalobního návrhu soudkyně začala číst pasáže z novinových článků, v nichž se Čunek o Urbanové vyjadřoval nelichotivě. U soudu zazní také televizní reportáže, ve kterých měl Čunek Urbanovou poškodit svými urážlivými výroky. Na pátek jsou pak naplánovány výslechy některých novinářů, kteří o kauze informovali.

Foto: Aleš Honus, Právo

Marcela Urbanová (vpravo) se svou advokátkou Klárou Veselou-Samkovou u soudu

Dosud plně nevysvětlená úplatkářská kauza Čunek, která dlouhá léta intenzivně hýbala českou politikou, tak pokračuje dalším dějstvím. Bývalá sekretářka z vsetínské radnice se cítí poškozena tím, že kvůli Čunkovi dostala nálepku lhářky a podvodnice. U soudu navrhla mimo jiné výslech bývalého premiéra Mirka Topolánka či bývalé nejvyšší státní zástupkyně Renáty Vesecké. Soud si zatím tyto svědky nepředvolal, není ale vyloučeno, že tak ještě učiní.

Urbanová svou žalobu zdůvodňuje tím, že ji Čunek svými urážkami a údajnými pomluvami, které o ní v souvislosti se svou úplatkářskou kauzou šířil, poškodil a zničil jí pověst. „Moje klientka je celou dobu bez práce, je prostě nezaměstnatelná. Napsala dvě stě žádostí o místo, ale nebyla úspěšná,“ řekla serveru tyden.cz advokátka Urbanové Klára Veselá-Samková.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám