Hlavní obsah

Čunek by obměnil vládu

Vicepremiér a šéf lidovců Jiří Čunek se ve středu přidal k volání po rekonstrukci Topolánkova kabinetu. Coby první oběť je už několik dní zmiňován ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS).

Foto: Michaela Říhová, Právo

Premiér Mirek Topolánek (ODS) s vicepremiérem Jiřím Čunkem ve Sněmovně

Článek

„Je to téma na koaliční jednání,“ řekl k rekonstrukci Čunek Právu. Na dotaz, zda by to kabinetu prospělo, Čunek odpověděl: „Ano, já si myslím, že by rekonstrukce vládě pomohla.“ Ke jménům se nechtěl vyjadřovat.

Šéf klubu ODS Petr Tluchoř na slova šéfa lidovců reagoval: „V předvečer voleb jsou takovéto diskuse nemístné.“

O nutnosti větší rekonstrukce vlády hovořil tento týden místopředseda ODS a středočeský hejtman Petr Bendl, který patří mezi politiky ODS, kteří žádají Julínkovu hlavu. Ministr zdravotnictví včera pro Právo zopakoval, že s rezignací nepočítá. Ministr průmyslu a obchodu Martin Říman (ODS) ho brání a na dotaz Práva dodal: „Výměna ministrů je pravomocí premiéra, a nikoli hejtmanů. Neztotožňuji se s jejich názorem.“

Tlaky na Julínka sílí

Tlaky na Julínkovo odstoupení přitom sílí, a to i mezi senátorskými kandidáty ODS. „Pan ministr Julínek reformu zdravotnictví, která byla poměrně nutná, zahájil nešťastně a asi z opačného konce,“ řekl Právu Václav Roubíček, který obhajuje senátorský post v obvodu Ostrava-město.

Podle něj reforma zdravotnictví neměla začít zavedením poplatků, a pokud ano, mělo to být lidem lépe vysvětleno. Julínkovi by prý vyčetl nedostatečnou komunikaci s občany.

K ministrovu osudu Roubíček poznamenal: „Nevím, jestli má být pan ministr Julínek odvolán, nebo nemá, já nejsem ve vládě. Určitě ale tyto chyby udělal a určitě by měl zvážit svou odpovědnost.“

Senátor František Kopecký, který postoupil do druhého kola v obvodu Frýdek-Místek, řekl, že krajské volby a první kolo senátních byly referendem o poplatcích. K dalšímu setrvání Julínka se ale nechce vyjadřovat.

Olomoucký kandidát Josef Vavroušek soudí: „Měl jsem s ním mnoho neshod, a proto hovořit o jeho odvolání, či nutnosti rezignace, by z mé strany nebylo fér. Domnívám se však, že ve funkci neuspěl. Není sice tak zlý, jak ho lidé vnímají, ale zcela mu chybí schopnost komunikace a to je pro politika neštěstí.“

Bernard se ho zastal

Naopak kandidát na Pelhřimovsku za ODS Stanislav Bernard kroky ministra podporuje. „Regulační poplatky, které málokdo chápe, byly zavedeny pro snížení obrovského zneužívání zdravotní péče. V tomto ohledu se plně osvědčily tak, že kvalitnější zdravotní péči skutečně dostávají ti, kteří ji skutečně potřebují. Krok, který hodlají noví hejtmani udělat, považuji za krok zpátky a za velkou škodu pro vývoj českého zdravotnictví,“ řekl Právu Bernard.

Na tom, že vinu na prohře nesou zdravotnické reformy, se však shodují občanští demokraté vesměs ve všech regionech. „Centrální kampaň sociální demokracie, která porazila naše regionální kampaně, byla o poplatcích a to volby rozhodlo,“ uvedl olomoucký hejtman Ivan Kosatík.

Předseda regionálního sdružení jihočeské ODS a poslanec Tom Zajíček zase připustil, že povinnost platit poplatky v nemocnicích byla vysvětlena málo a nedokonale.

Reklama

Výběr článků

Načítám