Hlavní obsah

Cukrovkou trpí každý desátý Čech

Právo, Václav Pergl

Cukrovka je v České republice jedno z nejrozšířenějších onemocnění a zdá se, že hranice už přesáhla milión nemocných, tedy desetinu národa. Právu to řekl prezident Diabetické asociace ČR Milan Kvapil.

Foto: Profimedia.cz

Článek

„To je naprosto alarmující. V tuto chvíli se na cukrovku léčí přibližně 770 tisíc lidí a dalších nejméně 250 tisíc lidí s touto nemocí žije již několik let, aniž by se u nich zatím projevila, a tak nemá o ní nejmenší ponětí,“ řekl Právu Milan Kvapil, prezident Diabetické asociace ČR a přednosta interní kliniky pražské FN Motol, kde se cukrovka léčí.

Podle něho jde o celonárodní epidemii, kdy počet nemocných každý rok stoupá o desítky tisíc, což je v přepočtu na počet obyvatel nejvíc v Evropské unii.

„Na vině je špatný životný styl, převažující tučná strava a nedostatek pohybu. Část jde na vrub i genetickým dispozicím,“ soudí profesor. Toto onemocnění je navíc jedním z významných rizikových faktorů metabolického syndromu a kardiovaskulárních onemocnění, tedy onemocnění srdce a cév. A na ty se v České republice umírá nejčastěji.

Lidé by si měli nechat měřit cholesterol

„Prevencí je zabránit vzniku diabetu druhého typu, kterým drtivá většina nemocných trpí. Znamená to zabránit obezitě, nahradit živočišné tuky rostlinnými ve stravě a především zvýšit pohybovou aktivitu a lépe zvládat stres,“ tvrdí profesor Kvapil.

Lidé by si měli také alespoň jednou za rok nechat změřit hladinu krevního cukru v krvi. Ta by měla být nalačno, v ideálním stavu 4,5 až 6 mmol/litr krve.

Zabránit šíření nemoci chce i celonárodní akce veřejného měření rizik diabetu. Začíná v dubnu a skončí na konci května a lidé si budou moci na různých místech v ČR nechat bezplatně změřit hladinu cukru a cholesterolu v krvi. Loni při stejné akci se nechalo vyšetřit 3000 lidí. 15 procent z nich mělo vyšší hladinu cukru v krvi a každý čtvrtý vysoký cholesterol.

Reklama

Výběr článků

Načítám