Hlavní obsah

Čtyři a půl miliardy korun pro učitele se někde zasekly

Právo, Marek Přibil

Učitelům zbudou za leden a nejspíš i v celém prvním čtvrtletí nového roku jen oči pro pláč. Výplaty se jim nezvednou. Ze 4,5 miliardy korun určených na odměny, které jim pro letošní státní rozpočet vyjednal ministr školství Ondřej Liška (SZ), neuvidí zatím nic.

Článek

Mluvčí ministerstva Kateřina Böhmová v úterý pro Právo uvedla, že školy by již měly mít peníze, jež jim v prosinci přiklepl parlament, k dispozici a že je úřad krajům odeslal. Skutečnost je ale jiná.

Podle informací Práva z pražského magistrátu zatím žádné prostředky na účet hlavního města nedorazily. Obdobná situace je i v dalších krajích. „První peníze by tak k pedagogům mohly doputovat možná v březnu,“ odhadl Petr Svoboda, vedoucí odboru školství městské části Praha 8.

„Platy jako v prosinci“

Tarify se stejně jako loni kantorům nezvyšují. Svoboda dodal, že aby pražské školy peníze na nenárokové složky platu obdržely, musí nejprve proběhnout na magistrátu rozpočtové řízení, k čemuž dojde na přelomu února a března.

„Magistrát pak bude finance školám distribuovat,“ upřesnil Svoboda. Dodal, že žádná škola v hlavním městě v tuto chvíli netuší, kolik peněz vlastně dostane.

Jeho slova potvrzuje i ředitel ZŠ Glowackého v Praze 8 Miroslav Koranda. „Žádné peníze na odměny jsme zatím od magistrátu nedostali. V lednu budou platy stejné jako v prosinci. Co se týká motivačních odměn, opravdu netuším, o jak velké prostředky půjde,“ řekl Právu.

Malé přilepšení pro kantory tak s sebou přinese pouze zákonná změna daňového systému, jež mění od ledna sazby odvodu sociálního pojištění. Například je-li učitel zařazen do 12. platové třídy a pobírá-li 15 400 hrubého, což je častý případ, polepší si o 248 korun. Částka sestává z 225 korun pojistného a 23 korun úspory na dani.

2000 na hlavu

Stejnou zkušenost jako ředitelé v Praze má i Božena Vítková, jež řídí olomouckou ZŠ Hálkova . „Nám ještě nepřišly ani peníze na běžné lednové výplaty,“ posteskla si Právu.

„Co se týká odměn, nemám jakékoli informace. Budou-li vůbec a kdy, netuším,“ doplnila.

Ministerstvo školství přesto tvrdí opak. „Myslíme si, že školy by peníze již měly mít k dispozici,“ řekla Právu mluvčí ministra Lišky Kateřina Böhmová.

Upřesnila, že v průměru obdrží ředitelé ZŠ na jednoho pedagoga přes 2000 korun měsíčně. Skutečná výplata se ale má podle ministerstva lišit s ohledem na píli a vytížení učitelů.

Zástupci resortu přitom už v prosinci oznámili, že rozdělování 4,5 miliardy se uskuteční ve dvou etapách. „První začne už od Nového roku a rozdělí se v ní tři miliardy,“ zmínil tehdy náměstek ministra Jindřich Kitzberger.

Zatím jen záloha

Vedoucí odboru školství Jihomoravského kraje Hana Poláková ale včera uvedla, že kraj obdržel na základě rozhodnutí ministerstva školství pouze první zálohu na první čtvrtletí.

„Jde o prvotní peníze na výplaty, které rozešleme na školy. Následně dostaneme prostředky na normativy a prostředky na motivační odměny. V dalším období pak pošleme školám účelově rozepsaný rozpočet, aby přesně věděly, kolik peněz je na nadtarifní složky,“ vysvětlila Poláková.

Návod neposlali

Ředitelé škol měli podle informací ministerstva dostat i návod, který jim má pomoci při rozdělování odměn pedagogům.

„Důraz se klade na práci na školních vzdělávacích programech, ale ředitelé by měli přihlížet i k tomu, jak učitel pomáhá zdravotně či sociálně znevýhodněným žákům při zapojování do výuky,“ sdělil koncem loňského roku Kitzberger.

„Ministerstvo zřejmě zasílá návod kraji, ale ten nám ho ještě nedoručil, což může být i tím, že máme chybu v poště. Nevím,“ řekl Právu ředitel hradecké ZŠ Habrmanova Jiří Šimek. „Peníze na odměny nám kraj též ještě nerozdělil,“ uzavřel.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám