Hlavní obsah

Čtvrtého místopředsedu Sněmovny poslanci opět nezvolili

Novinky, val
Praha
Aktualizováno

Poslanci ve středu ani napodruhé nezvolili čtvrtého místopředsedu Sněmovny. Rozhodovali se mezi Tomiem Okamurou (Úsvit) a Petrem Gazdíkem (TOP 09 a Starostové). Ani v jednom ze dvou kol druhé volby ale žádný z kandidátů nezískal potřebnou nadpoloviční většinu hlasů.

Foto: Petr Horník, Právo

Tomio Okamura z hnutí Úsvit a Petr Gazdík z TOP 09

Článek

V prvním kole volby získal Okamura 69 hlasů, Gazdík 74. V druhém kole pak Okamura získal 75 hlasů a Gazdík 87. Druhá volba čtvrtého místopředsedy proto skončila a o posledním členu vedení Sněmovny se bude rozhodovat na příští schůzi.

„Pro dnešek je volba místopředsedů ukončena. Bude se začínat nanovo, proběhne třetí volba,“ konstatoval předseda volební komise Martin Kolovratník (ANO).

Podle vyjádření Miroslava Kalouska pro ČTK bude Gazdík kandidovat i v příští volbě místopředsedy.

Kalousek: Strany akceptovaly náš pomyslný nárok

První kolo proběhlo dopoledne a po ohlášení výsledků se o slovo přihlásili předsedové poslaneckých klubů stran, za které kandidují adepti na posledního místopředsedu, tedy Miroslava Kalouska (TOP 09) a Radima Fialy (Úsvit).

Kalousek požádal frakce ve Sněmovně s výjimkou Úsvitu, aby podpořily jejich kandidáta Petra Gazdíka. Poukázal na to, že TOP 09 je čtvrtým nejpočetnějším subjektem ve Sněmovně, a zasloužila by si tak zastoupení v jejím vedení, navíc to podle něj vyplývá z poměrného principu při obsazování postů ve Sněmovně.

Obrátil se také na předsedy klubů, s nimiž prý v minulých dnech projednával podporu kandidáta TOP 09. „Když už nepřislíbili (podporu Gazdíkovi), tak alespoň akceptovali jakýsi pomyslný nárok, aby na místo posledního místopředsedy byl zvolen náš kandidát,” řekl.

Šéf poslanců Úsvitu Radim Fiala odmítl Kalouskova slova o poměrném principu, bývalá Sněmovna jej prý také nerespektovala, když KSČM nezískala křeslo ve vedení dolní komory.

Gazdík: ANO volí Tomia

Gazdík řekl, že se nebude podpory doprošovat. ”Problém je v tom, že poslanci ANO volí Tomia, a lžou,“ řekl Právu po třetím kole volby místopředsedy Petr Gazdík. „Já se nikoho doprošovat nebudu,“ dodal.

Podobně mluví i poslankyně TOP 09 Markéta Adamová. „ ANO si hraje svoje hry, nikdo nedodržuje dohody.  Není to zrovna dobrý signál pro voliče, kteří dali hlas ANO v domnění, že budou politiku dělat lépe,“ řekla Právu Adamová. Předseda Karel Schwarzenberg označil volbu místopředsedy za „ naprostý úpadek politické kultury.“

Pro Okamuru představuje Gazdík Kalouskovu politiku 

Minulou středu byli v prvním kole zvoleni tři ze čtyř místopředsedů: Pavel Bělobrádek (KDU-ČSL), Jaroslava Jermanová (ANO) a Vojtěch Filip (KSČM). Do dalšího klání o poslední místopředsednické křeslo postoupili Miroslav Kalousek (TOP 09) a Tomio Okamura (Úsvit). Ve druhém kole ale nebyl zvolen ani jeden z nich, Kalousek pak odmítl další kandidaturu.

Okamura už se na středeční ranní tiskové konferenci nechal slyšet, že podporu Gazdíkovi bude chápat jako podporu Miroslavu Kalouskovi, proti kterému se řada politiků vymezuje. „Není dobré podporovat Kalouskovu TOP 09 a tím legitimizovat politiku Miroslava Kalouska,“ prohlásil Okamura.

Související témata

Foto: Petr Horník, Právo

Petr Gazdík

Foto: Milan Malíček, Právo

Na snímku Tomio Okamura předseda hnutí Úsvit a v pozadí Radim Fiala předseda klubu.

Reklama

Výběr článků

Načítám