Hlavní obsah

ČSSD už si rozděluje vládní posty

Právo, Jan Rovenský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sociální demokracie už má jasno, kdo by vedl v případě volebního vítězství její vládu. Spolu se stranickým šéfem Jiřím Paroubkem má jádro kabinetu tvořit šestice mužů. Jsou to místopředsedové Bohuslav Sobotka, Zdeněk Škromach, Lubomír Zaorálek a Milan Urban. Dále jihomoravský hejtman Michal Hašek a ministr vnitra Martin Pecina.

Foto: Petr Horník, Právo

Předseda ČSSD Jiří Paroubek (vpravo) a místopředsedové Zdeněk Škromach (uprostřed) a Bohuslav Sobotka.

Článek

Prvních pět jmenovaných by navíc mělo zastávat posty vicepremiérů. Právu to řekl dobře informovaný zdroj. V této vládě by se také mohl objevit ekonom Jan Švejnar, a to ve funkci ministra školství.

Šestici má v sobotu na programové konferenci v Teplicích představit Paroubek, který by se po vyhraných volbách měl logicky stát premiérem. Každý ze jmenovaných se jako ministr stane garantem jedné z priorit ČSSD, se kterou jde strana do voleb.

„Každý z nich bude zaštiťovat jednu oblast. Například Sobotka bude odpovídat za snižování schodku, Urban bude podporovat zaměstnanost, Pecina bude koordinovat boj proti korupci,“ uvedl zdroj. Počítá se také s tím, že po Haškovi má funkci šéfa Asociace krajů ČR převzít pardubický hejtman Radko Martínek.

Sobotka prvním vicepremiérem

Podle informací Práva by prvním vicepremiérem měl být Sobotka, který by šéfoval, stejně jako už v minulosti, resortu financí. Hašek má vést zemědělství a jako vicepremiér by měl pod sebou i ministra životního prostředí a odpovídal by za regionální politiku. Škromach má řídit resort práce a sociálních věcí a odpovídat za sociální agendu.

Zaorálek z pozice šéfa diplomacie by jako vicepremiér zajišťoval oblast zahraničí, obrany a EU. Urban jako ministr průmyslu se má starat o hospodářskou politiku. Pecina podle představ ČSSD zůstane na vnitru.

„Jde o ministerstva, která si ČSSD bude chtít pohlídat, i když v rámci koaličních dohod může k nějakým změnám dojít,“ řekl dále zdroj.

Kohout ministrem pro Evropskou unii?

Kromě Peciny počítá soc. dem. s využitím dalších členů kabinetu premiéra Jana Fischera. Podle zdroje Práva se dosavadní vrchní diplomat Jan Kohout má stát ministrem pro evropské záležitosti a na pozici ministra pro místní rozvoj má pokračovat Rostislav Vondruška.

Vládu ČSSD by měl posílit podle informací Práva i Švejnar, a to na postu ministra školství. Soc. dem. původně uvažovala o jeho nasazení na kandidátce do voleb, nakonec však z toho sešlo. Původně s ním měla ČSSD jednat o účasti v předčasných volbách a Švejnar měl působit jako koordinátor boje proti krizi.

Švejnar hlasy, které zaznívají ze soc. dem., označil za spekulace, podle něj se o tom nejedná. Přiznal však, že je mu školství z titulu univerzitního profesora blízké. „Charakterizoval bych to jako něco, o co mám zájem jako o oblast, ne jako o něco, o čem uvažuji, že bych v tom působil přímo sám,“ řekl Švejnar Právu.

„Vždy jsem říkal, že bych v nějaké fázi nějak chtěl pomoci, třeba i v exekutivě. Založil jsem CERGE institut a působím jako poradce už několika ministrů školství právě v oblasti vědy a výzkumu,“ dodal. Švejnar přiznal, že pokud by dostal nabídku stanout v čele resortu, pak by prý o ní uvažoval.

Reklama

Výběr článků

Načítám