Hlavní obsah

ČSSD uvažuje o vlastním kandidátovi na Hrad

• Aktualizováno

Sociální demokracie by mohla do prezidentské volby postavit vlastního prezidentského kandidáta, který by konkuroval tandemu prezidenta Miloše Zemana a šéfa ANO Andreje Babiše. Podle premiéra a šéfa strany Bohuslava Sobotky nevidí ČSSD mezi uchazeči vhodného levicového kandidáta na Hrad.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD)

Článek

„Po tom, co Miloš Zeman udělal, silně ztratil podporu uvnitř ČSSD. Znovu se rozvinula diskuse o tom, zda bychom neměli jako ČSSD postavit nějakého svého kandidáta,” uvedl Sobotka pro ČTK v narážce na způsob, jakým se prezident postavil k odvolání Babiše z vlády.

Za tím, jak se Zeman k postavil k žádosti o odvolání Babiše, vidí premiér vzájemnou podporu ambicí obou politiků dostat se na Hrad a do čela Strakovy akademie.

Vnitrostranické referendum proto sociální demokraté odsunuli na listopad, do té doby budou čekat, zda se neobjeví levicový kandidát uvnitř ČSSD nebo mimo.

Vlastní kandidaturu Sobotka vyloučil.

„Události posledních dnů vyvolali tuto debatu na půdě soc. dem., ozývají se častěji hlasy, že by měla postavit svého kandidáta,” komentoval ve Sněmovně prohlášení Sobotky šéf poslanců ČSSD Roman Sklenák.

Podle mluvčího prezidenta Jiřího Ovčáčka není překvapením, že ČSSD uvažuje o vlastním kandidátovi na Hrad. Už v únoru prý zaznělo, že Sobotka udělá vše, aby Zeman nebyl znovuzvolen.

O tom, že by strana mohla postavit vlastního kandidáta, hovořil již dříve místopředseda Milan Chovanec, který přitom patřil ve straně k těm, kteří o podpoře Zemana uvažovali.

Loni v prosinci již nicméně varoval, že bude-li pokračovat sbližování Babiše a Zemana, nebude mít ČSSD jinou možnost. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám