Hlavní obsah

ČSSD tvrdě na Babiše: Jeho metody připomínají praxi StB, žádáme omluvu

– Praha • Aktualizováno

Metody ministra financí Andreje Babiše (ANO) vůči poslanci ČSSD Ladislavu Šinclovi podle sociální demokracie připomínají praxi komunistické státní bezpečnosti (StB). ČSSD chce, aby se Babiš, který měl Šincla zastrašovat, veřejně omluvil. Postup Babiše je v parlamentní demokracii nepřijatelný, uvedla ČSSD ve čtvrtek v prohlášení.

Foto: koláž Novinky.cz

Článek

Babiš ve středu obvinil Šincla při koaliční schůzce k zákonu o pojišťovnictví z korupčního jednání. Kvůli sporu se mimořádně ve čtvrtek ráno sešel klub soc. dem. spolu se stranickým grémiem a rozhodli, že se kvůli roztržce sejde koaliční rada.

„Chování ministra financí vůči poslanci Šinclovi pokládám za bezprecedentní a zcela nepřijatelné,” oznámil po jednání grémia a klubu ČSSD premiér.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Babišovo jednání nelze podle Sobotky vnímat jinak, než jako snahu zastrašit kritiky. Premiér po jednání poslaneckého klubu řekl, že je pro něj Babišovo chování překvapením.

„Není to normální chování. Ministr demokratické vlády by se takto chovat neměl,” dodal. Zároveň si však nemyslí, že by spor ohrožoval koalici. „Kauza může ohrozit pověst ministra financí,” míní Sobotka.

Omluvte se, žádá Babiše ČSSD

Strana se vůči ministrovi financí vymezila ještě tvrději v tiskovém prohlášení.

„Ministr musí ve své práci strpět kritiku představitelů parlamentu i občanů a nemůže na ni reagovat metodami, které připomínají nechvalnou praxi bývalé komunistické státní bezpečnosti. Parlament je oprávněn kontrolovat jak činnost vlády, tak ministerstva financí,” uvedla ČSSD.

Soc. dem. také vyzvala Babiše, aby se  „veřejně omluvil”.  Poslanci ČSSD se rovněž dohodli, že podpoří Šinclův návrh.

Šincl v úterý ve Sněmovně kritizoval měnící se postoj ministerstva financí k návrhu na omezení provizí za zprostředkování pojištění.

Ve středu pak Právu řekl, že na koaliční schůzku k zákonu o pojišťovnictví přišel Babiš se složkou papírů označenou poslancovým jménem a nařkl Šincla a jeho rodinu z korupčního jednání.

„Začal z toho vytahovat papírky a řekl mi: Já na vás vím, co vy jste vlastně zač. Korupčník, platí vás Valenta (Ivo Valenta, senátor zvolený za Stranu soukromníků ČR a majitel sázkové společnosti Synot, pozn. red.). Vyhodili vás z banky, tak mi nemáte co klást otázky. Vy jste převedl na manželku barák, to je jasná korupce. Matka koupila pozemek. Já jsem jen zíral,“ popsal poslanec středeční schůzku ve Sněmovně.

Foto: Petr Horník, Právo

Poslanci ČSSD Roman Sklenák, Ladislav Šincl (uprostřed), Jiří Petrů a Lubomír Toufar

Babiš: Četl jsem citace z tisku

Prý mu Babiš řekl, ať si dá bacha. Měl ho také obvinit, že udržuje kontakty s vlivným advokátem a šéfem České unie sportu Miroslavem Janstou a s právníkem a přítelem premiéra Radkem Pokorným.

Babiš odmítá, že by poslance zastrašoval. Na otázku Práva, jestli mu vyhrožoval, odpověděl, „Nevyhrožoval, četl jsem některé citace monitoringu tisku.“

Šincl v úterý přednesl ve Sněmovně pozměňovací návrhy k návrhu zákona o pojišťovnictví z dílny Babišova ministerstva financí. Poslanec v něm navrhl mj. omezení provizí pro zprostředkovatele životního pojištění. Naznačoval, že za nynějšími výhradami ministerstva by mohly být obchodní zájmy ministra financí a šéfa ANO Andreje Babiše.

Babiš jeho vystoupení označil za „sprostý koaliční podraz“.

Poslanec Ladislav Šincl ve Sněmovně navrhl, aby se provize zprostředkovatelům životního pojištění vyplácela postupně během pěti let, nikoli najednou jako dnes. Zároveň by mohla dosáhnout maximálně 150 procent toho, co klient zaplatí za rok. Dnes jsou provize zprostředkovatelů často vyšší. Podle Šincla to má zabránit přepojišťování smluv životního pojištění, které je pro spotřebitele nevýhodné. Šinclův návrh podporují pojišťovny. Zprostředkovatelé podle nich často lidem nenechají smlouvy doběhnout, a už po dvou letech je přesvědčují k vypovězení a uzavření nové, aby dostali další provizi. Zástupci velkých zprostředkovatelů ale argumentují, že v případě takového vypovězení smlouvy musí provizi vyplatit zpátky pojišťovně.Podle pojišťoven by spotřebitelé na chystaných změnách finančně vydělali. Podle zprostředkovatelů by to vedlo k nežádoucímu posílení postavení pojišťoven, což by mohlo znamenat růst cen životního pojištění.

Anketa

Překročil Andrej Babiš ve sporu s poslancem Šinclem míru?
Ano
62 %
Ne
38 %
Celkem hlasovalo 11976 čtenářů.

Související témata

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr financí Andrej Babiš

Foto: Poslanecká sněmovna ČR, Novinky

Ing. Ladislav Šincl

Reklama

Výběr článků

Načítám