Hlavní obsah

ČSSD rozhodovala o Šloufovi, vyloučení mu asi nehrozí

Novinky, jov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Stranický soud ČSSD měl v pátek večer na programu případ lobbisty Miroslava Šloufa. Na něj si stěžoval ústřední tajemník sociální demokracie Jiří Havlíček kvůli tomu, že vyjednával podporu pro Václava Klause v prezidentské volbě a také kvůli výrokům o nespokojenosti poslanců ČSSD s vedením strany.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Miroslav Šlouf

Článek

Jeroným Tejc po jednání Novinkám řekl, že bylo přijato rozhodnutí, které čítá čtyři stránky. „Myslíme si, že rozhodnutí je komplexní, nebudeme jej jako komise komentovat,“ nechtěl sdělit podrobnosti. „Říkáme nějaká doporučení ať už těm jednotlivcům, tak stranickým orgánům,“ sdělil pouze.

Dodal, že rozhodnutí bude v neděli večer sepsáno, ověřeno a zasláno jednotlivým stranám sporu, tedy Havlíčkovi, Šloufovi a předsedovi Jiřímu Paroubkovi. Na dotaz, zda se ve verdiktu řeší případný návrh na vyloučení Šloufa ze strany pak uvedl: „Tímto se my nezabýváme, neboť toto rozhodnutí náleží výkonným orgánům strany“.

Přeběhlíci a volba prezidenta

Podle anonymních informací z Lidového domu ale vyloučení Šloufovi nehrozí, protože se za jeden ze svých prohřešků omluvil v dopise zaslaném vedení poslaneckého klubu a nedopustil se tak opakovaného porušení stanov strany. Uvedl to server Týden.cz.

Šlouf ovšem odmítá interpretaci, že by se někomu omlouval. Navíc Novinkám řekl, že nejde o dopis, ale o jeho písemné stanovisko k Havlíčkově stížnosti, které si vyžádal stranický soud. „Žádná omluva tam není. Vůbec jsem se neomlouval kvůli přeběhlíkům. Naopak jsem uvedl, že s přeběhlíky nemám nic společného,“ sdělil Šlouf.

Havlíčkovi přitom vadily výroky, že v poslaneckém klubu ČSSD je 15 nespokojených členů.

Šlouf připustil, že jediné výroky, které jdou kritizovat, jsou ty kolem prezidentské volby. Šlouf také upozornil, že Klause v únoru nevolil nikdo z řad ČSSD, kromě Evžena Snítilého. „S tím jsem opravdu neměl nic společného,“ řekl lobbista.

„Chtěl jsem trošku pošťouchnout pana Paroubka. Do kotníků se kopou jen obři, trpaslíci se do kotníků nekopou,“ doplnil Šlouf k argumentaci, kterou zaslal stranickému soudu.

Stranický soud ustavil speciální komisi, která se kauzou zabývala. Soud o vyloučení jednal už na začátku srpna, rozhodnutí ale odsunul právě na 22. srpna.

Strana si zvolí ombudsmana

Stranický soud se sešel po odpoledním jednání předsednictva ČSSD. To v podvečer zřídilo funkci stranického ombudsmana pro řešení vnitrostranických sporů. Mohl by se jím stát Valtr Komárek nebo někdejší ministr vnitra Václav Grulich.

Muž v nové roli by měl mírnit konflikty mezi členy strany.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám