Hlavní obsah

ČSSD pokouší Babiše: Ať příjemci miliónů ze státních dotací zveřejní smlouvy

Právo, Karolina Brožová
Praha

Firmy, které hospodaří s veřejnými prostředky nebo obdrží státní dotace více než 20 miliónů za rok, by měly smlouvy zveřejnit v registru smluv. Navrhují to poslanci ČSSD Milan Urban a Jiří Zemánek. Návrh by se týkal i Agrofertu, který vlastní ministr financí Andrej Babiš (ANO). Ten Právu řekl, že není proti.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr financí Andrej Babiš

Článek

„Základním mottem zákona je transparentnost nakládání s veřejnými prostředky. Proto je s podivem, že v návrhu zákona o registru smluv chybí příjemci veřejných dotací subjektů registrovaných podle obchodního zákoníku,“ vysvětlil Právu Urban, proč předložil pozměňovací návrh, ke kterému se přihlásil i Zemánek.

„Jen v roce 2014 činily v součtu transfery podnikatelským subjektům ze státního rozpočtu 68,6 miliardy korun. Další desítky miliard byly vynaloženy z rozpočtů územních samosprávných celků,“ uvedl Urban v předkládací zprávě.

Ačkoliv se v kuloárech šušká, že návrh míří pod pás Andreji Babišovi, neboť by se týkal i Agrofertu, ministr financí s ním prý nemá žádný problém. „Všechny smlouvy zveřejňujeme už teď. Já jsem transparentní. Návrh podpořím, nemám s tím na rozdíl od jiných podnikatelů ve Sněmovně žádný problém,“ řekl Právu.

Urban a Babiš se příliš rádi nemají, ministr o poslanci v minulosti mluvil jako o Topolánkově nosiči pizzy (v narážce na toskánskou aféru), Urban zase lídra ANO obvinil z toho, že hraje za Agrofert, a ne za národní tým.

Kalousek: Příjemci se mají svléknout

Návrh zákona o registru smluv projednali ve středu poslanci ve druhém čtení a poslali ho do třetího. Tomu by se Sněmovna měla věnovat zřejmě na své schůzi v září, tehdy se také Urbanovým pozměňovacím návrhem bude zabývat garanční výbor.

Místopředseda klubu ČSSD Jan Chvojka potvrdil, že poslanci soc. dem. za návrhem stojí takřka všichni. Urbanův návrh by mohl získat i hlasy opozice.

„Jestli hospodaříte s rozpočtovými prostředky nebo jste příjemci dotace z rozpočtových prostředků, tak to vyjde nastejno. Návrh je správný,“ řekl Právu místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

Foto: Petr Horník, Právo

Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek

Sám podobný návrh předkládal ještě v minulém volebním období jako ministr financí.

„Ale neprošlo mi to. Chtěl jsem, aby příjemci dotací zveřejňovali smlouvy na internetu. To není žádné násilí, nikdo nikoho nenutí, aby si dotace bral. Kdo si chce brát peníze daňových poplatníků, ten by se měl před nimi svléknout do naha,“ řekl Právu.

V registru i politické strany

V registru smluv by se mohly zveřejňovat i smlouvy politických stran. Takový pozměňovací návrh předložil poslanec Jan Farský (STAN). V registru by také podle něho měly být objednávky a faktury. Bez toho hrozí potíže kvůli nutnosti nahrazovat běžné objednávky písemnými smlouvami nebo obcházení zákona tím, že se objednávky budou využívat místo smluv, uvedl Farský v důvodové zprávě.

Sněmovna by měla předlohu přijmout v podobě, jak se na ní shodla koalice. Stát, kraje, některé obce a další organizace budou mít povinnost zveřejňovat smlouvy v centrálním internetovém registru od poloviny příštího roku. Po dalším roce by začalo platit pravidlo, podle kterého by nezveřejněná smlouva nebyla účinná. Pod normu by spadaly smlouvy s plněním nad 50 000 korun bez DPH.

Dvouletou výjimku z povinného uveřejňování smluv by dostaly malé obce a firmy, v nichž mají většinový podíl. Zákon by se nevztahoval podle koaličního návrhu na společnosti s většinovým podílem státu, krajů nebo obcí, jejichž akcie se obchodují na burze. Konkrétně jde o ČEZ.

Reklama

Výběr článků

Načítám