Hlavní obsah

ČSSD podpořila vznik Paroubkovy vlády

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ústřední výkonný výbor ČSSD potvrdil v sobotu vznik obměněného koaličního kabinetu v čele s Jiřím Paroubkem, který získal důvěru většiny delegátů. V pondělí by měl Paroubek nahradit Stanislava Grosse, který má na Hradě podat svou demisi. Pak může být Paroubek prezidentem Václavem Klausem jmenován premiérem.

Článek

Návrh podpořilo 133 ze 135 delegátů ÚVV. Paroubek tak zhruba rok a čtvrt povede mírně obměněný kabinet, jenž stojí na koalici tří stran - ČSSD, KDU-ČSL a US-DEU. Sociální demokracie obsadí v osmnáctičlenné vládě devět postů a na další tři dosadila vybrané nestraníky.

Lidovci i unionisté si uchovali po třech vládních křeslech, na která kromě Vladimíra Mlynáře usednou stejní politici, jako za vlád Špidly a Grosse. Jméno náhradníka za stíhaného Mlynáře, který rezignoval, dosud Unie svobody nezveřejnila. [celá zpráva]

Paroubek má představu, že se svým předchůdcem a stranickým předsedou Grossem vytvoří tandem. "Já jsem ve vedení vlády, pan Gross je ve vedení soc. dem. Není to tak neobvyklý příběh."

Paroubek doplnil, že s Grossem bude v pravidelném styku, stejně jako s šéfy ostatních koaličních stran. "Určitě existuje tandem Gross - Sobotka, ale v rámci strany. Existuje ale duální systém, oddělení funkce premiéra a předsedy strany, tak jsem to myslel. Stranicky může dále existovat cokoli," vysvětlil Právu Paroubek. [celá zpráva]

Kalousek: už nám nic nebrání vládnout

Předseda KDU-ČSL Miroslav Kalousek rozhodnutí sociálních demokratů přivítal. "Už nic nestojí v cestě ústavním krokům, které povedou k tomu, aby dál pokračovala vláda ČSSD, KDU-ČSL a US-DEU," řekl ČTK.

Nic podle něj nebrání ani tomu, aby partnerské strany podepsaly smlouvu o spolupráci o společné vládě. Její podepsání se očekává nejpozději v úterý. Paroubkova vláda pak by mohla o důvěru požádat v prvním či druhém květnovém týdnu.

Reklama

Výběr článků

Načítám