Hlavní obsah

ČSSD podá ústavní stížnost na církevní restituce

Novinky, jov
Aktualizováno

Předseda sociální demokracie Bohuslav Sobotka po poradě s právníky ve čtvrtek oznámil, že jeho strana podá ústavní stížnost na majetkové narovnání s církvemi. Připravovat ji začne už nyní, k Ústavnímu soudu (ÚS) zamíří, až budou církevní restituce publikovány ve Sbírce zákonů.

Foto: Petr Horník, Právo

Bohuslav Sobotka (ČSSD)

Článek

„Sociální demokracie se rozhodla podat ústavní stížnost,“ sdělil Sobotka Novinkám poté, co se poradil s právníky své strany. ČSSD napadne církevní restituce kvůli proceduře při schvalování. Majetkové narovnání totiž nebylo po senátním vetu projednáno na nejbližší schůzi Sněmovny, jak předepisuje zákon o jednacím řádu dolní komory.

Vládní koalice stáhla Senátem vrácené restituce z programu říjnové schůze a řešily se až v noci na čtvrtek, kdy byly schváleny. „Nebyla dodržena zákonná procedura,“ komentoval postup koalice Sobotka. ČSSD bude ve stížnosti také argumentovat tím, že majetkové narovnání s církvemi zakládá nerovnost zacházení s restituenty. A to tím, že při předchozích restitucích nebyla vyplácena finanční kompenzace.

Sociální demokracie chce nyní zahájit přípravu textu ústavní stížnosti a také sběr podpisů svých poslanců, které je také třeba dodat. Formálně bude podle Sobotky stížnost podána k ÚS poté, co se církevní restituce objeví ve Sbírce zákonů. To bude možné až v okamžiku, kdy je podepíše prezident Václav Klaus nebo Sněmovna přehlasuje jeho případné veto.

ČSSD má i plán B

ČSSD má i plán pro případ, že u ÚS neuspěje. Sobotka uvedl, že pokud vstoupí jeho strana předními dveřmi do Strakovy akademie, vyvolá jednání s církvemi o snížení objemu finanční kompenzace ve výši 59 miliard korun vyplacené během 30 let. I s úroky by částka mohla dosáhnout 96 miliard korun. „Vyvolali bychom jednání o tom, aby se objem kompenzace snížil,“ uvedl předseda ČSSD.

Vyloučil přitom, že takový krok provedla vláda sociální demokracie jednostranně. „Církve by mohly pochopit rozpočtovou situaci státu,“ podotkl Sobotka s tím, že jednou z variant řešící otázku kompenzací je zavedení církevní daně. „O těch by rozhodovali sami občané,“ dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám