Hlavní obsah

ČSSD podá trestní oznámení pro pomluvu, pokud se potvrdí Dalíkova slova

• Aktualizováno

ČSSD podá trestní oznámení pro pomluvu na lobbistu Marka Dalíka, pokud se potvrdí, že opravdu hovořil o korupci v sociální demokracii v souvislosti s kauzou nákupu obrněných transportérů Pandur. Dalík při prvním výslechu na policii údajně uvedl, že korupci je třeba hledat v ČSSD za vlády Stanislava Grosse.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek

Článek

Podle Zaorálka nemají sociální demokraté jasné důkazy o tom, že Dalík opravdu slova o údajné korupci v ČSSD pronesl. V úterý o nich informoval deník Insider.

Strana si uvedené informace musí nejprve ověřit. "Ale pokud by to tak bylo, tak bychom trestní oznámení pro pomluvu podali," řekl Zaorálek.

Zaorálek řekl, že sociální demokraté neměli v době, o níž je řeč, žádné možnosti ovlivňovat parametry veřejné zakázky.

Dalík měl u výslechu říci, že peníze za zakázku získali tehdy vládnoucí sociální demokraté. Smlouvu na pandury uzavřela těsně před svým koncem vláda Jiřího Paroubka, kabinet Mirka Topolánka zvažoval, že od ní odstoupí, nakonec ale pandury koupil.

Policie Dalíka zadržela v noci na pondělí, obvinila ho z podvodu. Rakouské straně měl říct o peníze za to, že nákup Pandurů vrátí znovu do hry, ve skutečnosti ale tuto moc neměl. Státní zástupce chtěl Dalíka poslat do vazby, soud jej ale pustil na svobodu.

Reklama

Výběr článků

Načítám