Hlavní obsah

ČSSD nemusí do rozhodnutí Nejvyššího soudu platit Altnerovi 337 miliónů

• Aktualizováno
Právo, Novinky, jas, kab

Sociální demokraté zatím nemusí platit někdejšímu advokátovi Zdeňku Altnerovi 337 miliónů za pomoc při získání Lidového domu. Rozhodl o tom Nejvyšší soud, který odložil splatnost do doby, než bude rozhodnuto o dovolání, které strana podala.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Zdeněk Altner

Článek

Novinkám verdikt Nejvyššího soudu potvrdil mediální zástupce advokátní kanceláře Bělina & Partners pro ČSSD Jiří Chvojka. Podle Chvojky rozhodnutí strana obdržela v pondělí.

„Jsme samozřejmě rádi, že náš návrh na odklad vykonatelnosti byl u Nejvyššího soudu úspěšný, a věříme, že se nám v dalším řízení podaří obhájit závěr, že pohledávka pana Altnera je neoprávněná,“ doplnil Chvojka.

Altnerova syna Patrika informace znepokojila. „Obyčejným občanům může rozhodnutí soudu skutečně způsobit vážnou újmu a nedočkají se odkladu vykonatelnosti. Nejdůležitější je, že tu vážnou újmu má způsobit plnění smlouvy a pravomocného rozhodnutí soudu,“ řekl Právu Patrik Altner, který je sám advokátem.

„ČSSD teď už o moc nejde, nemusí se bát exekuce. Otázka je, jestli je to spravedlivé. Spousta obyčejných lidí přišla o střechu nad hlavou a odloženo nic nebylo,“ dodal.

Obává se prý především o zdraví svého otce. „Je na tom zdravotně velice špatně. Já bych o tom mlčel, ale musím se k tomu vyjádřit s ohledem na řízení trestních soudů,“ řekl Právu Patrik Altner.

ČSSD platila Altnerovým věřitelům

Soud přiznal Alnerovi odměnu ve výši 18,5 miliónu korun, zbývající stovky miliónů představuje smluvní pokuta.

ČSSD s požadovanou částkou zásadně nesouhlasí a podala dovolání právě k Nejvyššímu soudu. Jeho součástí byla i žádost o odklad vykonatelnosti nebo právní moci rozsudku pražského městského soudu.

Strana prozatím uspokojila část Altnerových věřitelů.

Altner vyhrál po 16 letech spor o náhradu odměny za to, že pro ČSSD u soudu získal Lidový dům. Tehdejší vedení s ním uzavřelo smlouvu, která mu určovala 10 procent z hodnoty vymoženého majetku.

Anketa

Má ČSSD zaplatit Zdeňku Altnerovi celou částku 337 miliónů korun?
Ano
70,3 %
Ne
29,7 %
Celkem hlasovalo 3688 čtenářů.

Související téma:

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám