Hlavní obsah

ČSSD: Náš mítink v Českém Krumlově napadli narušitelé

Právo, Novinky, Jiří Ovčáček, Pavel Orholz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Předseda ČSSD Jiří Paroubek si na pondělní tiskové konferenci postěžoval, že v neděli došlo k narušení předvolebního mítinku jeho strany v Českém Krumlově. Podle něj bylo shromáždění "napadeno". Volební manažer ČSSD Jaroslav Tvrdík upřesnil, že skupina asi dvaceti "narušitelů" střílela rachejtlemi a vyluzovala zvuky ručními sirénami. Zasáhla podle něj městská policie, kterou ČSSD přivolala.

Foto: Petr Horník, Právo

Šéf ČSSD Jiří Paroubek, manažer volební kampaně soc. dem. Jaroslav Tvrdík a místopředseda strany Bohuslav Sobotka na tiskové konferenci

Článek

Podle Tvrdíkova mínění došlo na českokrumlovském mítinku k porušení shromažďovacího zákona.

"Na místě rozhodně nebyla dramatická situace, nikdo nebyl napaden nebo tak. Proti mítinku ČSSD protestoval hlouček lidí, kteří pouštěli sirény a házeli petardy. Řešíme to jako přestupek a pachatel je zatím neznámý,“ sdělila Právu mluvčí českokrumlovské policie Michaela Hončíková.

FOTO: Pro Právo Karel Gulich

"Je to právo každého z nás se veřejně vyjadřovat," zdůraznil Tvrdík s odkazem na Ústavu. Podle něj nemají "narušitelé" právo svobodného přístupu na mítink, jeho narušení pak údajně není přestupek, nýbrž trestný čin.

Demonstrant: Vyhrožovali nám propíchnutím člunu

"Místo u Ostrova, kde ČSSD dělala nedělní mítink, je pro řadu krumlovských magické. Spojují si ho především se svatbami, procházkami ve dvou, zkrátka romantikou. Udělat tam rockový koncert v rámci kampaně nám přišlo jako hulvátství. Zároveň jsme transparenty dali najevo, že nesouhlasíme s politikou této strany,“ řekl Právu jeden z mužů, kteří proti mítinku vystoupili.

Dále uvedl, že protest rozhodně nebyl agresivní. "Mám pocit, že agresivnější byl muž z týmu ČSSD, který hrozil, že nám propíchne člun, na kterém jsme přijeli,“ dodal demonstrant.  

Paroubek v souvislosti s narušením mítinku hovořil o "napadení rodinného příslušníka“, konkrétně jeho těhotné ženy. Za napadení považuje článek časopisu Reflex z minulého týdne, který kritizoval, že Paroubkovi ve "správně načasovaných intervalech vynesou cosi z rodinného zákulisí“. [celá zpráva]

"Nebezpečné transparenty"

Tvrdík také připomněl vajíčkové útoky při jarní volební kampani do Evropského parlamentu, kdy se mladí lidé trefovali na mítincích sociální demokracie do jejích představitelů, s tím, že očekává, že policie bude postupovat přísněji.

Tvrdík naznačil, že by policie měla zakročit i vůči lidem s transparenty a tyčemi, které podle něj mohou být použity k násilí. "Jestliže se tam pohybují s transparenty s tyčemi, které mohou vyvolávat různé dojmy, k čemu je vlastně použít, je to porušení zákona,“ míní Tvrdík.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám