Hlavní obsah

ČSSD kritizuje plán Vesecké, aby BIS prošetřila úniky spisů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká chce, aby Bezpečnostní informační služba (BIS) prošetřila úniky informací z policie a státních zastupitelství. V pořadu Otázky Václava Moravce řekla, že míní požádat premiéra, aby BIS tímto úkolem pověřil. Podle poslance a předsedy Bezpečnostní komise ČSSD Jeronýma Tejce jedná Vesecká nekompetentně, protože to pod BIS nespadá.

Článek

Jiří Paroubek, který odsoudil úniky informací z trestních spisů, sdělil: "Nasazení BIS na základě nejasných podezření by tak nyní bylo zneužitím pravomoci vlády podle hesla účel světí prostředky".

Úniky informací podle Vesecké slouží k politickému boji. "V kauze Čunek jde o politický boj a zneužívání státních zastupitelství k tomuto boji," řekla Vesecká a dodala: "Je to útok na důvěryhodnost státního zastupitelství." Vesecká sama ale kvůli únikům demisi podat nemíní.

Kromě vynášení podrobností z Čunkova případu připomněla Vesecká podobné dění v údajné korupční kauze bývalého poslance Zdeňka Kořistky, v případě týrání dětí v Kuřimi či v případech uplácení ve fotbale.

Vždy přitom šlo o úniky z případů v dozorové působnosti Vrchního státního zastupitelství v Olomouci. "Úniky informací se netýkají pouze kauzy Čunek, ale dotýkají se jiných kauz. Kauza Čunek ukazuje, že se nic neděje, je to pokračováno," řekla Vesecká.

Vesecká podle ČSSD nejedná profesionálně

Podle poslance a předsedy Bezpečnostní komise ČSSD Jeronýma Tejce je "poslední vyjádření Nejvyšší státní zástupkyně Renáty Vesecké o tom, že požádá předsedu vlády ČR Mirka Topolánka, aby se úniky v kauze Jiřího Čunka začala zabývat Bezpečnostní informační služba, krajně nevhodné, ale především neprofesionální."

Podle něj doporučuje šetření, které je v rozporu se zákonem o BIS. "Jsem přesvědčen, že úniky v této kauze neznamenají ohrožení demokratických základů nebo bezpečnosti ČR", tvrdí s tím, že právě tyto kauzy spadají pod BIS.

Ištvan selhal jako manažer, ne jako státní zástupce

Právě kvůli únikům informací ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) v pátek odvolal na popud Vesecké Ivo Ištvana z funkce vrchního státního zástupce v Olomouci. Vesecká svůj návrh zdůvodnila tím, že Ištvan nepřijal opatření proti únikům závažných informací z neukončených kauz ani ke zjištění zdroje těchto informací, tak aby k nim již nedocházelo.

Není to jediný důvod, pro který byl návrh podán. Další výrazné důvody, byly otázky řízení podřízených krajských státních zastupitelství v Olomouci, Brně a v Ostravě. Jako manažer selhal. Já vnímám manažerské selhání, nevnímám, že by selhal jako státní zástupce a nemíním zpochybňovat jeho slova, že postupoval podle práva.

V reakci na odvolání Ištvana podal demisi i jeho náměstek Igor Stříž. I jemu hrozilo odvolání. Nová vrchní státní zástupkyně zvažovala návrh na odvolání Kříže," uvedla Vesecká.

Předseda sociálních demokratů Jiří Paroubek byl odvoláním  v sobotu rozhořčen, označil ho za účelový a je podle něj dalším z důvodů, pro který by měla Topolánkova vláda skončit.

Ištvan úniky popíral. "Z Vrchního státního zastupitelství v Olomouci žádná informace neunikla. Není mi známo, že by unikla z nějakého státního zastupitelství," ohradil se Ištvan s tím, že například přerovský žalobce Radim Obst, původní dozorující státní zástupce v kauze údajné Čunkovy korupce, ihned na začátku zakázal policii informovat veřejnost.

Pošetření úniků chtějí všichni

Místopředseda ODS a ministr spravedlnosti Petr Nečas z ODS její snahu obrátit se kvůli únikům na na BIS obhajoval: "Únik kompletních vyšetřovacích spisů je něco děsivého. Já její krok považuji za rozumný, protože se účelově vždy něco může najít."

Uvedl dokonce absurdní příklad, že se na někoho při různých vyšetřováních může třeba zjistit, že se obléká do ženských šatů. Když to unikne, daný člověk bude dehonestován.

"Já to považuji za správné, už to mělo být dávno. Takhle budou likvidovat každého z nás," reagoval na požadavek Vesecké Jiří Čunek s tím, že se musí zabránit dalším únikům. "Ta perzekuce není jenom moje a mé rodiny, ale všech širších vztahů," dodal.

Komunista Vojtěch Filip krok Vesecké komentoval slovy: "Je to pozdě. Toto mělo být uděláno, když unikly informace ze zprávy pana Kubiceho."

Vesecká přiznala, že i zveřejnění Kubiceho zprávy mohlo ztížit vyšetřování. "Je možné, že ve dvou věcech nastalo ztížení vyšetřování. ale nebylo jednoznačně prokázáno, že to bylo v důsledku zveřejnění. Případ se dále šetří," uvedla Vesecká: "Probíhá velmi aktivně šetření. Znalecké posudky ukázaly na konkrétní materiál, který byl zveřejněn. Patřil poslanci Severovi."

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám