Hlavní obsah

ČSSD i TOP 09 chtějí sebrat ODS senátorské křeslo v Českých Budějovicích

Právo, Vladimír Vácha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

České Budějovice

Sociální demokraté i TOP 09 by ODS rády v příštím roce sebraly senátorské křeslo v jednom z významných senátních obvodů v jižních Čechách na Českobudějovicku. Šance jsou otevřené, neboť trojnásobný vítěz voleb v tomto obvodě Jiří Pospíšil už kandidovat nebude.

Foto: Petr Hloušek, Právo

ČSSD zvažuje, že do bojů o Senát vyšle Vítězslava Jandáka

Článek

U občanských demokratů se tak v primárních volbách s největší pravděpodobností střetnou bývalý jihočeský hejtman, současný českobudějovický zastupitel Jan Zahradník a předseda představenstva hokejového HC Mountfield, bývalý člen výkonné rady ODS Zdeněk Blažek. Oba Právu potvrdili, že pokud je mateřská místní sdružení navrhnou, do primárek půjdou.

ČSSD, největší rival ODS na jihu Čech, zatím o svém kandidátovi jasno nemá. V kuloárech se hovoří o možné nominaci poslance Vítězslava Jandáka, který dvakrát vedl jihočeskou kandidátku sociálních demokratů do Sněmovny a získal množství preferenčních hlasů. Na Českobudějovicku, které je řadu let baštou pravice, ale příliš neuspěl.

„Zatím rozhodnutí nepadlo, ale nemohu vyloučit, že náš kandidát nebude z Českých Budějovic,“ reagoval na dotaz Práva předseda okresního výkonného výboru ČSSD Petr Podhola. Tím v podstatě potvrdil možné úvahy o Jandákovi.

Šanci má i třetí vzadu

Oběma nejsilnějším stranám však roste nebezpečný soupeř - českobudějovický radní a ředitel Jihočeského divadla Jiří Šesták. Opírá se o zázemí loni před komunálními volbami vzniklého českobudějovického politického subjektu Občané pro Budějovice.

„Do senátních voleb půjdu. Ještě nevím, zda s podporou nějaké politické strany či jen sdružení,“ konstatoval Šesták. S největší pravděpodobností  jej ale podpoří TOP 09 a hnutí Starostové a nezávislí. „ Je to jedna z variant. Pan Šesták je velmi kvalitní kandidát,“ konstatoval manažer jihočeské TOP 09 Jiří Žižka.

Reklama

Výběr článků

Načítám