Hlavní obsah

ČSSD i lidovci podpoří návrhy, které mají omezit Babišovo podnikání

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Sociální demokraté spolu s KDU-ČSL sdělili hnutí ANO, že kývnou na pozměňovací návrhy k zákonu o střetu zájmů, které by v příštím volebním období mohly omezit podnikání ministra financí Andreje Babiše. Uvedl to předseda poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek. Jeho slova Novinkám potvrdil premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr financí Andrej Babiš (ANO)

Článek

„ČSSD podpoří návrh poslance Chvojky a zřejmě i poslance Plíška. Chceme jasná pravidla omezující podnikání ministrů,“ sdělil předseda vlády Novinkám.

„Ze strany našich koaličních partnerů bylo jasně řečeno, že podporují návrhy pana Kalouska a Chvojky - takzvaný Lex Babiš. Ten by měl omezit vstup do politiky lidem, kteří něco vlastní a kteří něčeho dosáhli,“ prohlásil Faltýnek.

Babiš je majitelem holdingu Agrofert, do něhož spadají i některá média, například Lidové noviny, MF Dnes či rádio Impuls.

Je tady nová koalice vedená panem Kalouskem, kdy se vzácně spojují všechny strany proti našemu hnutí
Jaroslav Faltýnek, předseda poslanců ANO

Faltýnek dodal, že hnutí ANO předpokládalo, že jejich koaliční partneři budou chtít Babiše omezit. „Je tady nová koalice vedená panem Kalouskem, kdy se vzácně spojují všechny strany proti našemu hnutí,“ tvrdí Faltýnek.

Doufá, že koalice bude pokračovat. „Věřím, že toto volební období úspěšně dotáhneme do konce,“ řekl.

V pátek se bude zákonem o střetu zájmu zabývat sněmovní ústavně-právní výbor. Ten by měl poslancům doporučit, pro co hlasovat a pro co ne. O celé normě by se ve třetím čtení mělo hlasovat na schůzi Sněmovny 16. září.

Babiš by se musel vzdát médií

Sociální demokrat Jan Chvojka navrhuje, aby člen vlády, který se nevzdá své firmy, v níž má 40 a víceprocentní podíl, přišel o dotace, subvence a podporu z veřejných rozpočtů. Nemohl by také hlasovat v orgánech firmy.

Pokud by Babiš seděl i v příští vládě, musel by se vzdát ovládání holdingu Agrofert a nemohl by vlastnit média.

Martin Plíšek z TOP 09 zase navrhuje, aby z veřejných zakázek byly vyloučeny firmy, v nichž má nějaký člen vlády alespoň 25procentní podíl. Zároveň chce takovým firmám zakázat pobírat i nenárokové dotace a investiční pobídky.

Reklama

Výběr článků

Načítám