Hlavní obsah

ČSSD doporučila volit Zemana, Hašek se s ním v Praze sešel

• Aktualizováno

Vedení sociální demokracie doporučilo voličům, aby ve druhém kole prezidentských voleb zvážili podporu Miloši Zemanovi. Shodlo se na tom vedení strany. Je to tedy o stupeň slabší, než přímá výzva volit muže, který dělá už léta sociální demokracii vrásky.

Foto: Milan Malíček, Právo

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka (vpravo) a kandidát na prezidenta Jiří Dienstbier.

Článek

Podle informací Novinek se v sobotu večer sešel první místopředseda ČSSD Michal Hašek s prezidentským kandidátem Milošem Zemanem. Oba politici se setkali v jedné z restaurací v Praze 5.

Stanovisko ČSSD oznámil v sobotu večer předseda strany Bohuslav Sobotka. Vedení se podle něj rozhodlo jednomyslně. „ČSSD doporučuje voličům, aby přišli k druhému kolu a zvážili podporu kandidátovi, který není spojen s pravicovou vládou. A to je Miloš Zeman,“ řekl Sobotka.

Návod jak volit, narozdíl od předsednictva, svým voličům neposkytl Dienstbier, který se neúčastnil jednání grémia. „Nebudu voličům doporučovat volit ani jednoho, nechci doporučovat volbu menšího zla,“ prohlásil.

Zeman verdikt ČSSD uvítal. „Velice vítám jednomyslné usnesení předsednictva ČSSD, které dokazuje, že sociální demokracie je levicovou stranou,“ sdělil Novinkám.

Podporu Zemanovi vyjádřili také komunisté. [celá zpráva]

Fischerovi je nejbližší Schwarzenberg

Někteří neúspěšní kandidáti se k podpoře nevyjádřili. Například Jan Fischer a Vladimír Franz svým příznivcům zatím radu nedali. Fischer ale serveru Týden.cz sdělil, že nejbližším kandidátem ze všech je mu Schwarzenberg. Zeman "bude Česko izolovat směrem na východ", uvedl podle serveru Fischer.

Jeho mluvčí Jana Víšková ale v sobotu v noci uvedla, že Fischer se zatím definitivně nerozhodl, komu dá v druhém kole hlas, ale učiní tak v následujících dnech.

Jana Bobošíková (Suverenita) prohlásila, že nikoho z finalistů nepodpoří. Herečka Táňa Fischerová řekla, že si musí případnou podporu některého z kandidátů ještě promyslet.

Předsedu TOP 09 Karla Schwarzenberga doporučil volit Přemysl Sobotka (ODS), svůj hlas mu dá Zuzana Roithová (KDU-ČSL).

Reklama

Výběr článků

Načítám