Hlavní obsah

ČSSD chce zabránit ODS v uskutečnění jejích plánů

Právo, Novinky, ČTK, Petr Janiš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ústřední výkonný výbor ČSSD přijal v sobotu odpoledne na třetím hlasování akční plán. Dokument Vládní priority ČSSD do voleb v roce 2006, navrhl Stanislav Gross. Opakované hlasování někteří členové ÚVV označili "za normální manipulaci, na jakou jsme zvyklí".

Článek

"ČSSD stojí před historickým úkolem zabránit ODS v uskutečnění jejích voluntaristických sociálních a ekonomických experimentů, které mohou vést ke zhroucení ekonomiky státu a k uvržení nebývale velké části občanů do krajní a těžko snesitelné chudoby," řekl Stanislav Gross v úvodním projevu, kde představil akční plán.

Na uzavřené konferenci jednalo od rána na 500 sociálních demokratů Kromě členů Ústředního výkonného výboru ČSSD se ji účastnili i zástupci krajských organizací.

Podle plánu ČSSD v nejbližších týdnech předloží vládě novelu zákona o dani z příjmů. Zachovat by se měla dosavadní daňová progrese. Lidé s nízkými a středními příjmy však budou platit nižší daně, protože se upraví daňová pásma. ¨

Regulované nájmy by podle něj příštích 5 let měly ročně růst o 5 - 7 procent. Opatření se má týkat asi 17 procent bytového fondu a doprovodí ho sociální programy pro důchodce.

Málo konkrétní návrh

Řada předních sociálnědemokratických politiků však považovala návrh programu strany za málo konkrétní. S programem byli spokojeni vesměs jen řadoví účastníci zasedání. Mnohým se však nelíbilo, že návrh nedostali před zasedáním. Informace o programu měli členové vlády.

Ministr průmyslu a obchodu Milan Urban o něm řekl, že obsahuje další podporu "hospodářského růstu a kvality života". Sociální demokracie by měla do voleb dotáhnout do konce otázku důchodové reformy, zákony o životním minimu, hmotné nouzi, nemocenské a zákoník práce.

V textu Vládní priority ČSSD do voleb v roce 2006 nejsou konkrétní kroky dále rozvedeny. Objevují se v něm jen stručné body. Například v bodu "podporujeme hospodářský růst" jsou uvedena následující opatření: zkvalitnění služeb pro exportéry, novela zákona o investičních pobídkách, výstavba průmyslových zón...

Rozdílné názory

O konkrétních krocích měli ještě před zahájením konference jednotliví sociální demokraté hodně odlišné představy. Místopředseda rozpočtového výboru sněmovny Michal Kraus návrh kritizoval, že vychází z tradičních požadavků, zatímco by měl brát v úvahu modernější trendy. Dostatečně podle něj neřeší aktivní politiku zaměstnanosti, zdravotní a penzijní reformu. Socialisté by neměli striktně odmítat školné a spoluúčast pacientů. To naopak nechce místopředseda strany Zdeněk Škromach: "Platíme docela dost na daních a pojištění."

Návrh na snížení daní odmítal zase Josef Hojdar:  "Zatím není řečeno, co dál, když snížíme daně."

Ideové střety

Jan Kavan bral návrh jako podklad k diskusi: "Já jsem byl vždy jako sociální demokrat proti snižování daní, ovšem v krajních případech, pokud to bude nutné, bych souhlasil se snižováním daní chudým občanům," připustil. Chtěl ale jasně slyšet, jak se případný schodek vyrovná, aby celková suma, kterou má stát ke hrazení sociálních výdajů, neklesla.

Došlo i k dalšímu střetu mezi Škromachem a Grossem, a to i ideovému. "Do evropského sociálnědemokratického proudu se přirozeně musíme zařadit bez dogmatického lpění na starých vizích," řekl v projevu Stanislav Gross. 

Na tradičních levicových zásadách sociální demokracie naopak trval místopředseda Zdeněk Škromach, který se chce na březnovém sjezdu utkat s Grossem o křeslo stranického předsedy.

Reklama

Výběr článků

Načítám