Hlavní obsah

ČSSD chce daň 30 procent pro lidi s příjmem nad 100 tisíc

Právo, jov

ČSSD chce v případě převzetí vládní odpovědnosti po říjnových volbách zavést daň 30 procent pro lidi s příjmem nad 100 tisíc korun hrubého. To znamená, že proti současné solidární dani zavedené pravicovou vládou zaplatí lidé z částky nad 100 tisíc o 5,5 procenta víc.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Stínový ministr financí za ČSSD Jan Mládek

Článek

„Chceme zvýšit progresi (pro bohaté) o 5,5 procentního bodu. To znamená 27,5 procenta, pokud funguje superhrubá mzda, a 30 procent, pokud přejdeme zpět na hrubou mzdu. Pro ty, kteří mají nad sto tisíc, tak z té částky nad sto tisíc zaplatí o 5,5 procenta více,“ řekl v pátek v ČT stínový ministr financí Jan Mládek. Podle něj bude roční výnos několik miliard.

Lidé, kteří pobírají méně než 100 tisíc korun hrubého měsíčně, by podle ČSSD měli platit daň 20 procent. Podle Mládka je to stejné jako dosud, kdy to je 15 procent ze superhrubé mzdy. Změny by měly platit od Nového roku 2015, kdy skončí platnost solidární daně.

ČSSD také hodlá zvýšit daň z příjmu právnických osob. Nyní činí firemní daň 19 procent, podle Mládka by měla stoupnout na 20 nebo 21 procent.

Speciální sazba by se měla týkat velkých, například energetických nebo telekomunikačních společností. Stínový ministr uvedl, že se bude pohybovat mezi 25 až 30 procenty.

Pravici se návrhy nelíbí. „Pro mě to bylo velmi smutné poslouchání. Pan Mládek ví, že v Česku je velmi málo lidí s příjmem nad sto tisíc. Příjem státní kasy ze zvýšení bude minimální,“ řekl šéf ODS Martin Kuba v ČT.

Reklama

Výběr článků

Načítám