Hlavní obsah

ČSSD chce buď vládu s ODS a lidovci nebo třetí pokus

Právo, Novinky, ČTK, znk, trj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

ČSSD upřednostňuje jednání o koaliční vládě s ODS a KDU-ČSL. Pokud ale dohoda nebude do poloviny prosince, pak soc. dem. nepůjde do pozice, ale počká na třetí pokus sestavit kabinet. Rozhodl o tom na svém úterním zasedání poslanecký klub ČSSD.

Článek

Poslanci soc. dem. také většinově hlasovali proto, že budou ve druhém pokusu hlasovat o důvěře vládě jednotně. Nynější vládu Mirka Topolánka vyzvali k demisi a k tomu, aby nečinila žádné zásadní či nevratné kroky.

Takovými jsou podle místopředsedy Bohuslava Sobotky třeba rozhodnutí o zrušení finanční policie, výměna náčelníka generálního štábu a žádost o milost pro stíhané manažery japonské banky Nomura. Místopředseda strany Zdeněk Škromach zastavení takových kroků považuje za podmínku úspěšných jednání o povolebním uspořádání.

ODS představí ČSSD bývalý program trojkoalice

Program nové vlády, který sepsala ODS, vychází z někdejší dohody trojkoalice občanských demokratů, lidovců a zelených. Místopředseda ODS Petr Bendl po úterním ranním grémiu strany řekl, že ČSSD by měla radši zůstat v opozici a nový kabinet jen podporovat.

"Program, který zítra (ve středu) představíme sociálním demokratům, bude vycházet z bývalé trojkoaliční dohody," řekl Novinkám Bendl. Grémium proto vyjádřilo názor, že by bylo lepší, kdyby byli sociální demokraté v opozici a vládu jen tolerovali. "Míra kompromisů by pro ČSSD byla tak veliká, že bude lepší, když bude vládní rámec jen trojkoaliční," poznamenal s tím, že ale bude na stranických vyjednavačích, jak rozhodnutí grémia posoudí.

"Pokud se na tom bude podílet sociální demokracie, nesla by za tyto reformy i část odpovědnosti. Na druhou stranu pro českou veřejnost by to bylo méně důvěryhodné, protože ČSSD v předvolební kampani nutnost reforem fakticky neuznávala," řekl novinářům Gandalovič.

Variantě vnější podpory kabinetu ze strany ČSSD dává přednost i premiér Mirek Topolánek. Vedlo by to k jasnějším vztahům mezi vládou a opozicí a byla by větší šance prosadit reformy.

ČSSD nechce druhou opoziční smlouvu

ČSSD ale takovou možnost odmítá. Její předseda Jiří Paroubek uvedl, že by se jednalo o obdobu opoziční smlouvy, která by sociálním demokratům dlouhodobě uškodila. Trvá tak na svém návrhu reformní vlády ODS, ČSSD a KDU-ČSL nejméně do roku 2009.

Škromach považuje za urážející, že ODS mluví o tom, že si sociální demokraty ve své vládě nepřeje.

Občanští demokraté předloží vlastní návrh programu nové vlády ostatním demokratickým stranám ve středu. Materiál bude rozdělený na sedm oblastí a bude poté upřesněn expertními skupinami. V pondělí jej předloží stranickým lídrům.

Reklama

Související články

Česko už půl roku nemá řádnou vládu

V neděli uplyne přesně šest měsíců od skončení červnových voleb do Poslanecké sněmovny. Od té chvíle se politici marně snaží sestavit jakoukoliv formu...

Výběr článků

Načítám